България и Румъния възраждат Балканиадите по тенис

снимка: SPORTA.BG

Българската и румънската федерации по тенис имат намерение да възстановят балканските първенства.

Тази интересна идея се роди по време на среща в Русе на 26 ноември, на която от българска страна присъстваха президентът на ТК „Русе” Даниел Джумалийски и бившият член на УС на клуба Емил Станев, а от румънска – вицепрезидентът на федерацията Разван Иту и техническият директор Георге Вълдеану.

По време на дискусията в Русе се е обсъждало и възстановяването на двустранните срещи България – Румъния във всички възрасти, както и размяна на „уайлд кард” на талантливи юноши за фючърсите през 2014 година, които ще се проведат в двете страни, обясни Джумалийски.

На срещата се е стигнало до договаряне на няколко теми, които да са от полза на БФТ и FRT. Ето кои са те.

ДОГОВОРЕНИ ТЕМИ:

1. С цел натрупване опит от мачове с чуждестранни състезатели, да се обсъдят възможности състезатели от Румъния да бъдат картотекирани и в България, за участие в националните ни първенства в различни възрастови групи (до 10 г., до 12г., до 14г., до 16г.);

2. Включване на деца от Русе в зимни, тренировъчни лагери в Румъния и запознаването им с богатия опит на румънската тенис школа;

3. Обмяна на опит между треньори на разменни начала;

4. Съвместно организиране на летни тренировъчни лагери за изявени деца от двете страни;

5. Създаване на условия за двустранен обмен на тенис съдии и участието им на национални и международни турнири, на разменни начала.

„Още в началото на мандата си, новото ръководство на ТК „Русе” постави като важен приоритет намирането на контакти и сключването на споразумение с елитен румънски тенис клуб. За тези наши намерения бях уведомил президента на БФТ Стефан Цветков, с молба за съдействие.

В началото на октомври връзката беше установена – съдийката Веселина Донева ме запозна с вицепрезидента на Румънската федерация по тенис г-н Разван Иту. Последва усилена кореспонденция, целяща намирането на пресечни точки. В резултат от всичко това се стигна до двустранна среща за 26 ноември в Русе.

Предварително бяхме уточнили основните точки, които да бъдат предмет на нашия разговор, но се разбрахме, че основен приоритет ще бъде детския тенис”, разказа Даниел Джумалийски.

Техническият директор Вълдеану е поел ангажимент да предложи румънски клубове за партньорство, както и да изпрати условията, при които би могло да се използва базата на FRT в Брашов, която според него е изградена на най-високо професионално ниво.

Летните тенис лагери, според него, би било добре да бъдат в Русе, Разград, Добрич или Албена, като е необходимо времето за провеждане на лагерите да се съчетае с турнир за съответната възрастова група.