Българите няма да блестят в Диамантената лига в Бирмингам

Турнирът в Диамантената лига в Бирмингам ще мине без състезаващи се български атлети. Това ще се случи заради контузията на Тихомир Иванов на финала на световното на висок скок в Лондон, като той ще пропусне остатъка от сезона. Скокът на височина при жените пък не е включен в програмата на турнира в неделя, така че Мирела Демирева също няма да се състезава. 

Спринтът на 100 метра при жените пък ще включва два полуфинала, като най-добрата българска състезателка Ивет Лалова-Колио не е сред 16-е поканени участнички. Такъв е и случаят с Габриела Петрова. Състезателката ни в тройния скок показа слаби резултати на изминалия планетарен шампионат и не е в полезрението на организаторите на най-комерсиалния турнир в програмата на "Царицата на спортовете".

Това е последен турнир от Диамантената лига преди двата финала в Цюрих и Брюксел.

Едно от главните събития на надпреварата ще е "малкото сбогуване" на британската легенда Мо Фара, който прави последен сезон в бягането на писта и се ориентира към шосейните пробези. Неговата дисциплина на турнира - 3000 м, е последна в програмата. В цялото състезание са включени 15 диамантени дисциплини, като в тях ще стартират 10 шампиони и повечето медалисти от завършилото в неделя 16-о световно първенство в Лондон.

Определено най-интересните събития ще са свързани с ямайската спринтьорка Илейн Томпсън, която бе най-добра през сезона на 100 метра, но се изложи на финала на планетарния форум, заемайки чак петата позиция. Друг интригуващ момент ще е представянето на Екатерини Стефаниди от Гърция в овчарския скок. Тя стана световна шампионка с личен рекорд от 4.91, а сега ще се опита да надскочи 5 метра.