БК Левски изрази огромното си разочарование от мача с Партизан

снимка: БТА/AP

БК Левски излезе с официално обръщение след инцидентите с феновете, които се случиха снощи при загубата от Партизан в Адриатическата лига по баскетбол:

До всички, които преживяха с нас случилото се в зала "Универсиада" Баскетболен клуб Левски иска да изрази огромното си разочарование и болка от инцидентите на мача срещу Партизан в събота, 15 ноември.

Ръководството на клуба иска да иска да поднесе най-искрените си извинения на всички, чийто празник бе помрачен снощи. Желанието на всички в Левски бе мачът да се превърне в събитие, което да помогне на отбора да надигне глава в този труден момент, и събитие, което да накара хората да повярват, че пред този отбор има бъдеще.

Съзнаваме своите пропуски в организацията, и явното разминаване между нашите очаквания и впечатления и случилото се. Опитите ни като клуб да предотвратим случването на подобно нещо, с призиви и насоки към феновете седмица преди мача, не сполучиха.Доверието, което имахме в охранителната фирма, също не се оправда.

Бяхме уверени, че нашите привърженици ще успеят да преглътнат предразсъдъците в името на клуба, а показването на обратното е предпоставка за още по-големи проблеми в бъдеще. Левски вече два месеца гостува във всички държави от региона, в Адриатическата лига, и нашите фенове, били те и малобройни, бяха приемани радушно от всички - сърби, хървати, унгарци и т.н.

Именно това ни накара да вярваме, че и тук шепа привърженици, тийнейджъри и възрастни хора, на един стойностен отбор като Партизан няма да предизвикат агресия в агитка като тази на Левски, с толкова опит и впечатления от своите гостувания по света. Затова се извиняваме от сърце, и ни боли безкрайно, че вместо на баскетболен спектакъл, всички станаха свидетели на нещо съвсем различно.

Левски нямаше предварителна информация за продажбата на билети на фенове на Партизан, а по-рано през деня бе отказана такава на други привърженици на сръбския тим. По наредбата на Адриатическата лига, гостуващ отбор няма право на организирана агитка, но няма ограничения за отделни привърженици, решили да посетят мача.

При допускане в зала "Универсиада", въпросните сръбски фенове нямаха отличителни знаци - шалчета, шапки. Не искаме това да звучи като оправдание, а само като искрено обяснение на случилото се, въпреки че и за нас все още е трудно да го осмислим. За Левски е огромна чест да има място сред най-добрите отбори в региона, да бъде част от Адриатическата лига, и да играе мачове като този с Партизан.

За Левски е огромна привилегия да има най-голямата подкрепа в България на всички терени. В началото в залата ни посрещна банер "Никога не ще останеш сам", но за съжаление останахме съвсем сами и е много вероятно това да бъде така и в следващите ни мачове. Левски не само е загрозен от огромна глоба, непосилна за клуба, от лишаване от домакинство, но и от съществуването си като цяло.

Тази мач трябваше да бъде нашата визитка пред България и света, искахме да накараме всички да се чувстват горди с баскетболен клуб Левски. Не успяхме да изпълним тази своя цел, и дълбоко съжаляваме и премисляме грешките си. Надяваме се, че хората, които са били зад нас, ще продължат да бъдат и занапред, защото без подкрепа, няма да сме отбор, и няма да сме Левски.

Надяваме се всички, които обичат баскетбола, да имат отново сили и желание да влязат в залата, за да гледат любимата игра. Простете ни грешките, и ви благодарим, на всички онези, които бяха в залата, за ни подкрепят!