Бивш световен шампион очарован от Кобрата

Бившият световен шампион в тежка категория Крис Бърд остана крайно впечатлен от начина, по който Кубрат Пулев доминира над сънародника му Тони Томпсън преди два дни.


Кобрата постигна убедителен успех по точки над 41-годишния ветеран, което и му позволи да добие статут на претендент на световния шампион Владимир Кличко, който се готви за двубоя си с Александър Поветкин на 5 октомври.


Крис Бърд има изиграни два мача срещу Владимир Кличко, като американецът губи и двата си двубоя с него. Бърд обаче може да се похвали с успех над по-големия от братята Кличко - Витали, който успява да подчини през 2000 година, печелейки и световния пояс.


„Кубрат Пулев използва първите рундове на мача, за да разузнае играта на Томпсън. Томпсън е левичар, малко по-висок от него и наистина неудобен като съперник. Но от четвъртия рунд нататък, двубоят видимо тръгна в различна посока", започва анализа си Крис Бърд.


„Може да се каже, че Пулев промени стила си, приспособявайки се към Томпсън. Той започна да отправя леви прави, които гарнираше със силни удари с дясната ръка. Това проработи за него, като тактиката му се запази и до края на мача".


Крис Бърд обърна особено внимание и на начина, по който българският шампион се е движил на ринга.


„Не зная колко хора са забелязали начина, по който Пулев работи с краката си. Той често прави половин или няколко стъпки назад, успявайки да запази удобна дистанция от съперника си. Пулев има крака на малък човек, той не е от гигантите в тежка категория. Това му помага да има бързи реакции. Всеки път, когато се опиташ да скъсиш дистанцията с него, той прави стъпка назад, като в същото време не спира да работи с левия прав, подготвяйки се за удар с дясната ръка. Може да се каже, че Кубрат Пулев е труден опонент за всеки".


„След третия рунд, ситуацията на ринга се промени. Вече Тони Томпсън, а не Кубрат Пулев бе човекът, който трябваше да се адаптира към съперника. За Томпсън това се оказа трудно, защото той не успяваше да смогне с темпото на Пулев, който е по-млад и по-свеж от него. Пулев продължаваше да работи с краката си, движейки се напред и назад, доказвайки, че е много, много добър боксьор. Мисля, че в момента Пулев е страхотен претендент за световната титла".


„Кубрат Пулев е боксьор, който е много активен на ринга. Може би не разполага с най-голямата сила, но повярвайте ми - имайки предвид и теглото му, той може да удря добре. Дори и силата на удара му да не е подобна на тази, с която разполага Кличко, Пулев е умен боксьор, който работи отлично с краката и разполага със светкавична скорост при удар с дясната ръка. Той разполага с целия пакет, като вече е тестван срещу сериозни съперници. Пулев вече е наясно, че е на нужното ниво, за да се бори за титлата. Погледнете начина, по който той остава активен на ринга в продължение на 12 рунда - той е там, за да печели", продължава Бърд.


Мнозина смятат, че възрастта на Тони Томпсън от 41 години е оказала сериозно влияние върху изхода на мача, но Крис Бърд припомни, че през тази година американският ветеран постигна две впечатляващи победи над далеч по-младия от него Дейвид Прайс.


„Хората казват, че Тони Томпсън е на 41, но Тони Томпсън постигна две последователни победи над добър боксьор като Дейвид Прайс. Не трябва и да се забравя, че Томпсън започна да се боксира за първи път на 27 години, което го прави донякъде свеж, дори и на тази възраст. Томпсън все още е активен и продължава да печели, поради което не трябва да се умаловажава успеха на Пулев. Пулев го победи наистина убедително".


„Кубрат Пулев е човекът, който си струва да се наблюдава в момента. Моментът за него е страхотен, защото той вече е със статут на претендент за световната титла. От личен опит зная, че усещането е великолепно. Мисля, че той е на водеща позиция сред по-младите боксьори в тежка категория. Струва ми се, че повечето от останалите не искат да премерят сили с него, най-вече заради уменията, които Пулев притежава. Той става все по-добър с всеки следващ мач", завършва Крис Бърд.