БФЩанги: Не сме виновни и ще се борим докрай

"Б" пробите на 11-е българските национали по вдигане на тежести са отворени, а от БФЩанги вчера са получили резултатите, които са потвърдили наличието на забраненото вещество "станозолол".
 
Това обявиха от родната централа на пресконференция днес. Адвокатът на БФЩанги Борис Колев заяви, че ще се борят за минимални наказания пред Международната федерация.
 
Президентът на БФЩанги Неделчо Колев се извини за "арогантното си поведение" пред българските медии след заседанието на комисията по въпросите за младежта и спорта в Народното събрание през миналата седмица.
 
"Бях обект на журналисти и моля да бъда извинен за арогантното си поведение", каза Колев.
 "Всички сте започнати с това, което сполетя българските състезатели от националния отбор. Веднага задействахме нещата. Над 5-6 проби бяха направени в чужбина и благодарение на помощта на министър Красен Кралев се стигна до истината. Сега с вдигната глава можем да ви кажем: "Не сме виновни! Предстои да се борим, защото искаме да защитим името на България на олимпийските игри в Рио де Жанейро", добави Неделчо Колев.
 
Адвокат Колев каза, че са срещнали "пълно съдействие" от всички институции, за да се докаже, че в състава на хранителната добавка "трайбест" има наличие на забранения стероид "станозолол". Той разкри, че в резултатите от "Б" пробите, получени вчера, няма изненади и те потвърждават "А" пробите. От федерацията са поискали изслушване пред Международната централа.
 
"Има възможност да се иска споразумение с тях за наказанията. Вече има нов антидопингов кодекс. Сега санкциите са от порицание или забележка до минимум две години лишаване от състезателни права, но има възможност за санкции между 4 и 6 месеца. Нашата цел е да се преборим за по-ниски наказания. Ще настояваме за оневиняване", каза адвокатът.
 
"Вчера бях извикан от министър Кралев. Държавата застава зад нас. Министърът е готов да пътува до Будапеща за среща с ръководството на Международната централа. Председателят на БОК Стефка Костадинова каза същото", разкри президентът на БФЩанги.
 
Той добави, че глобата от 500 хиляди долара не е обсъждана, но "федерацията няма тези пари".
 
Старши треньорът на националния отбор Иван Иванов заяви, че четири години са работили с тази фирма за хранителни добавки, направени са над 350 проби и не е имало проблеми, а замърсената партида състезателите са приемали само шест дни.
 
"Надявам се подготовката на отбора да продължи. Първо трябва да станат ясни наказанията. Вероятно състезателите ще бъдат първоначално по клубовете си", каза Иванов.
 
Съветникът на спортния министър Кралев - Красимир Панов коментира, че лабораторията в България много е помогнала по случая, защото първите анализи са направени от нея. След това тези резултати са потвърдени от още четири проверки.
 
"Лабораторията обаче се нуждае от специално оборудване за около 1 милион лева за проверка на хранителни добавки", разкри Панов.
 
Националът Иван Марков каза, че този случай е спрял развитието му. "Бях във форма, а в един момент всичко се срива - психически и физически", заяви Марков.
 
"Бюджетът на БФЩанги е 1.1 милиона лева за тази година, но ние сме си го заслужили с резултат", коментира генералният секретар Борислав Гидиков.
 
Според него загубите за централата само от пропуснатото европейското първенство в Грузия са най-малко 1 милион лева.
 
"Платихме такса участие 12070 евро, самолетни билети 20 хиляди лева, а ни върнаха само 1500 лева летищни такси. Губим шест медала и още 2-3 места в шестицата. Така загубите ни за бюджета са около 1 милион лева само от европейското първенство. 1200 евро искат само, за да ни покажат една проба от лабораторията в Кьолн", каза Гидиков.
 
От българската федерация призоваха медиите за помощ, за да може да се върне уважението на българския народ към този спорт.