БФ Фехтовка отбеляза 90 години с шоуто "Майстори на сабята"

снимка: БГНЕС

Две от легендите на световната фехтовка Васил Етрополски и Михай Ковалю се изправиха един срещу друг в демонстративен мач по повод 90-та годишнина на Българската федерация по фехтовка.

Шоуто "Майстори на сабята" бе реферирано от друго голямо име в този спорт - руснакът Станислав Поздняков, а своите качества показаха и някои от децата, които тренират в школата на името на Васил Етрополски.

Честванията за юбилея на българката федерация се провеждаха съвместно със заседание на Международната федерация по фехтовка, което по изключение не се проведе в Швейцария, а в България. За събитието в България вчера бе президентът на ФИЕ, най-богатият руснак Алишер Усманов.

"Като председател на организационния комитет на това събитие благодаря, че толкова много хора, не само от международната комисия, хората, които обичат фехтовката в България, обичат я като спорт, обичат я като начин на живот и разбират колко е важна за формирането на човешки достойнства. Това събитие като част от 90-годишния юбилей считам за един венец, който можем да поднесем всички, не само на нас самите, на българския народ, а и на хората, които присъстват. Натоварен съм от Негово величество Симеон Втори, под чийто патронаж се провежда този турнир, да поздравя участниците и ветераните, които ще излязат на световно ниво и ще покажат своето майсторство и класа, но също така и тези млади надежди, тези деца, които ще покажат и ще дадат от себе си най-доброто, не само сега и тук, а в бъдеще на най-великите и големи световни съревнования", каза преди началото на "майстори на сабята" председателят на организационния комитет Йордан Динев.