Бъдещето на Левски още по-несигурно - глоба от 5 500 евро и два мача наказание

снимка: БТА

Изцепките на феновете на Левски ще струват 5 500 евро, както и всички допълнителни приходи, които отборът можеше да събере от следващите два мача на тима в Адриатическата лига.

Това стана ясно днес, след като комисия към АБА Лига наложи санкция от солена глоба и два мача пред празни трибуни, което в никакъв случай няма да помогне на ръководството на баскетболния клуб да закърпи изключително тежкото финансово положение.

Строгите мерки от страна на ръководството на Адриатическата лига идват в следствие на действията на "сините" фенове. Те се сбиха със скромна агитка на Партизан в зала "Универсиада", което доведе до прекратяването на мача, а след това баскетболистите на Константин Папазов загубиха тежко от сръбския гранд.

Правилото за гостуваща агитка

Sporta.bg провери така коментираното правило, че не може да има гостуващи фенове в мачовете от Адриатическата лига. В правилника на Адриатическата лига е забранено на клубовете да организират и водят своите фенове за мачове навън (All ABA league clubs are prohibited from organizing and taking their fans to the matches to be played away).

В правилника обаче не се споменава абсолютно нищо за това дали домакините имат (или нямат) правото да забранят влизането на фенове на противниковия отбор, които са решили да посетят мача на гостуващия тим по свое усмотрение. Недоглеждането от страна на организаторите на лигата около това правило доведе до влизането на около 15 фена на "гробарите", което не се хареса на феновете на Левски и след конфронтация между двете агитки се стигна и до абсолтно неналожителен бой, който може да струва скъпо на баскетболния Левски.

В същото време остава и въпросът каква беше ролята на полицията в срещата в зала "Универсиада"?

Финансовият аспект на наказанието 

5 500 евро глоба е наложена на "сините". Това прави над 10 хиляди лева, като всички приходи от двубоя с Партизан, както и голяма част от предишните спечелени средства, ще отидат за покриването на тази глоба, тъй като Левски като домакин плаща на охранителна фирма, наем на зала и други текущи разноски, които досега изцяло се покриваха от продадените билети.

Освен това Левски няма да може да играе пред своите фенове в следващите два мача - срещу най-силните отбори в Адриатическа лига Цибона и Цървена звезда. Именно тези срещи щяха да дадат допълнителни финансови приходи на Левски, като ръководството на клуба дори искаше да играе със сръбския гранд в "Арена Армеец". Но дори в зала "Универсиада" приходите за двата мача можеха да надхвърлят 40 хиляди лева, а събраната в урните сума също да допринесе за финансовото обезпечение на отбора.

Изводът

Феновете на Левски знаят какво е на карта в случая - бъдещето на баскетболния отбор. Имаше призиви залата да се напълни и феновете да се държат европейски. Обстановката трябваше да е като за спортен празник, но в крайна сметка шепа феновете могат да костват твърде много на отбора. Можеше да се очаква провокация от страна на феновете на Партизан, за което беше предупредено, но изрично феновете бяха помолени да спазват добрия тон за доброто на Левски.

Днешното решение на ръководството на АБА може да бъде обжалвано в срок от 24 часа. Засега, то носи над 10 хиляди лева загуба на Левски, която може да прерастне до над 50 хиляди заради пропуснатите финансови постъпления от следващите два домакински мача.