Баскетболният свят оплю Тръмп заради нарушена традиция

снимка: twitter.com/NBA

Американският президент Доналд Тръмп си навлече гнева на спортните фенове в цялата страна, след като отмени традиционното посещение на шампиона на НБА в Белия дом. Всяка година първенците в баскетбола, американския футбол, бейзбола и хокея гостуват на президента на страната. Бившият лидер на САЩ Барак Обама тачеше много традицията, но неговият наследник изглежда е скаран със спорта.

Тръмп отмени поканата си към шампиона на НБА Голдън Стейт Уориърс с пост в "Туитър".

"Посещението в Белия дом се счита за чест за един шампионски отбор. Стефън Къри се колебае, следователно поканата е отменена!", написа президентът и предизвика бурна лавина от критики. Първи се противопоставиха хората от ръководството на баскетболния първенец на САЩ.

"Планирахме да се съберем за първи път като отбор и да обсъдим потенциално посещение в Белия дом. Разбрахме обаче, че не сме поканени. Смятаме, че няма нищо по-американско от това гражданите да се изказват свободно по въпроси, които са важни за тях. Разочаровани сме, че не успяхме да споделим възгледите си и да обсъдим важни теми, свързани с обществото.

По време на визитата си в столицата през февруари ще отпразнуваме равноправието, разнообразието и интеграцията – ценностите, които изповядваме като организация", гласи официалното становище на Голдън Стейт.

Легендата на ЛА Лейкърс Коби Брайънт също избухна с остри критики срещу Тръмп. "Президент, чието име предизвиква разделение и гняв, чиито думи предизвикват разногласия и ненавист и не могат да "направят Америка отново велика", написа разочарованият петкратен шампион на НБА.

Още една жива легенда в баскетбола ЛеБрон Джеймс също адресира критично послание към президента: "Стеф Къри вече каза, че няма да ходи. Следователно, изобщо няма покана. Посещението в Белия дом беше голяма чест преди да се появиш ти", изригна ЛеБрон срещу Тръмп.