Бари Хоукинс триумфира на Гран При по снукър

снимка: SPORTA.BG

Бари Хоукинс спечели титлата на ранкинг турнира по снукър Гран при в Престън, след като спечели с 10:7 фрейма срещу Райън Дей.

"Ястреба" показа солидни нерви в този дълъг финал и спря устрема на Дей, който беше напът да направи впечатляващо завръщане, печелейки четири последователни фрейма между 12-ия и 16-ия, за да намали изоставането си на 7:9 фрейма.

Това е трета ранкинг титла на Хоукинс, който се изравни с играчи като Марк Алън, Пол Хънтър и Джеймс Уатана и втора в Престън след 2014 година, когато спечели короната на Players Championship Grand Final, побеждавайки на финала Джерард Грийн с 4:0 фрейма. Дей продължава да бъде без титла в 18-годишната си кариера, като за пети път остана в подножието на върха.

Той обаче почти нямаше шанс срещу феноменалния в този мач Хоукинс, който завърши с пет сънчъри брейка, четири от които в първата сесия. Той започна вечерта със 128 и 85 и поведе с 9:3. Работата му изглеждаше свършена, но 13-ия фрейм за малко да се окаже фатален за него.

Дей спечели четири поредни части и така се стигна до 17-ия фрейм, в който Хоукинс се върна в играта, постави Дей в снукър и след това разчисти масата, за грабне титлата и наградата от 100 000 лири.

"Всяка моя половин грешка той превръщаше в сенчъри брейк. Това значително усили напрежението върху мен при всяко следващо излизане на масата. Ако бях спечелил 17-ия фрейм, вероятно щях да взема и мача", каза Дей.

offnews.bg