Антъни Дейвис пристигна и вече клати трона на ЛеБрон

снимка: БТА/AP

Бившият №1 в драфта Антъни Дейвис днес е най-актуалното име в НБА, независимо от силното завръщане, което Коби Брайънт прави, завръщането на ЛеБрон Джеймс в Кливланд, ролята на Крис Бош в Маями, страхотния старт на сезона за Мемфис и много други играчи и отбори, които блеснаха в първия един месец от старта на "лигата на извънземните".

Звездата на Ню Орлиънс Пеликанс записа първи сезон с много контузии, които му костваха званието "най-добър новобранец", което отиде в ръцете на Деймиън Лилард. Миналият сезон беше далеч по-добър за Дейвис, но пък той пропусна плейофите заради многото контузии в отбора.

Препятствията пред 23-годишния младеж досега бяха много, но качествата са му безспорни. Той беше избран под №1 в драфта през 2012, а още преди да запише първите си минути в НБА Дейвис стана златен медалист от Олимпиадата в Лондон. През това лято той поведе САЩ към златото на Световното първенство, а от началото на сезона е в устата на всеки анализатор в НБА, тъй като е безспорно най-добрият играч в момента.

Той е водач в класирането за MVP и то с умопомрачителна разлика. Неговият коефициент на ефективност е ненормалните 34.9, като води втория в класацията на лигата ДеМаркъс Къзънс с цели 7.7 единици.

Дейвис е застрашителна сила в защита, като дългите му ръце и доброто му предвижване му помагат да пази еднакво добре центрове, тежки и леки крила, а с 3.5 чадъра на двубой той води в подреждането на тази класация. Тя обаче дори не показва важността му в подкошието, като всеки път, в който той вдигне ръцете си, принуждава съперников състезател или да подаде, или да отправи друга траектория на своя изстрел, принуждавайки го да сбърка в голям процент от случаите.

В борбата под кошовете Дейвис също вече е специалист, като той е 5-и в класацията с 11.4 борби средно на двубой, което е изключително постижение, тъй като той си дели овладените топки с Омер Ашик, а двамата формират най-доброто дуо в НБА в подкошието по този показател. Дейвис е 6-и в борбите в защита и 7-и при овладените топки в нападение.

И стигаме до точките, които той бележи. Въпреки че стрелбата от тройката не съществува в неговия арсенал, Дейвис е развил страхотна стрелба с отскок от средно разстояние, наподобявайки до голяма степен великия Тим Дънкан. Добавяйки адекватната си стрелба от средна дистанция към страхотните забивки, кошовете при бърза атака и добавките при изпусната стрелба от своите съотборници. Така Дейвис бележи средно по 26.3 точки на двубой, което го нарежда веднага след Коби Брайънт. Процентът му на стрелба също е впечатляващ - 57.8%, което е сред най-високите постижения в лигата.

Не на последно място - Дейвис е на 3-о място по откраднати топки през сезона със средно 2.2 на двубой. Всичко това само ни подсказва, че той е готов да носи отбора си на гръб и да оспори титлата на ЛеБрон Джеймс за най-добър играч в НБА. Звание, принадлежащо на ЛеБрон от 2010 година насам.