Англия на ръба на пропастта

снимка: БТА/AP

След загубата от отбора на Уругвай с 1:2 Англия е на ръба на отпадането от Световното първенство по футбол в Бразилия.

Англичаните се нуждаят от задължителен успех в последната среща срещу Коста Рика, но основният им проблем е, че от този момент те вече не държат съдбата си в своите ръце.

Дори при победа в третия мач бъдещето на островитяните в турнира зависи от победилите ги в началото италианци, които трябва да постигнат поне минимална победа без допуснат гол срещу Коста Рика и 3 точки срещу „урусите“.

Тогава на възпитаниците на Рой Ходжсън ще им трябва минимален успех срещу Коста Рика, за да се класират на осминафиналите.

В исторически план статистиката е в полза на Англия. Националите на страната не са губили последния си мач в груповата фаза на турнира от 1950 година насам и не са отпадали на такъв етап от първенството, проведено в Испания през 1982 година.

Но и при липса на успех на островитяните ще им се иска да запишат поне равен резултат в сблъсъка, тъй като никога в историята си не са отбелязвали участие без спечелена точка.

Дори без сметките на Англия крайното класиране в групата е много неясно. При победа над Италия отборът на Коста Рика си осигурява класиране, но при равен резултат и загуба в последния мач те ще зависят от изхода на сблъсъка между „адзурите“ и Уругвай.

При равенства във всички 3 оставащи срещи в групата губещи ще са „урусите“, които имат по-лоша голова разлика (дори след успеха над островитяните). При спечелването на една победа от Уругвай, Коста Рика и Италия до края отново всичко ще бъде решено от головата разлика на отборите.

В крайна сметка тази група D се очертава като най-завързаната на този Мондиал, като напрежението ще обхваща участниците в нея до последния миг.

Вижте пълна програма на мачовете от група D.