Ангел Искрев за Sporta.bg: ПРЕ-ди спортът да означава пари

галерия:

снимка: Flickr/The Happy Rower

Ангел Искрев е един от водещите коментатори на Евроспорт. Той започва своята кариера като журналист в телевизия "Канал 3" и само шест месеца след това получава предложение да се присъедини към екипа на Евроспорт.

 

През своите шест години зад микрофона е коментирал над 30 спорта, но основните в неговото портфолио са биатлон, ски бягане, лека атлетика, футбол и австралийски футбол. От 2010-а година коментира и за телевизия "ТВ +".

Очаквайте още материали от Ангел Искрев и другиизвестни български спортни журналисти в новата рубрика на Sporta.bg "Колонката на..."

Още материали на Ангел Искрев четете в личния му блог Iskrev.com

Определям себе си като киноман. Напоследък съм се насочил към европейското, но и в американското все още се намират негледани бисери. Така беше и през 2009-а, когато открих един истински шедьовър. Казва се „Префонтейн“ и в него играе Джаред Лето. Признавам си, че музикалните му изпълнения с “Thirty seconds to Mars” изобщо не са по моя вкус, но в този филм Лето прави зашеметяваща роля.  Онази, която го изстрелва за голямото кино.

4142145

Историята разказва за живота на един от най-запомнящите се лекоатлети на САЩ – Стив Префонтейн. Той превръща името си в синоними на вяра, талант, отдаденост, лудост и целеустременост.  Именно на Пре, както още е известен Стив, е посветен и един от класическите турнири по лека атлетика в Щатите – класиката „Префонтейн“, част от най-комерсиалната верига Диамантената лига.

4142149За съжаление Стив има кратък (умира в катастрофа на 24 г.), но много съдържателен живот. Много бързо извървява пътя от градския герой  към колежански феномен до международна лекоатлетическа звезда. А след смъртта си няма как да не се извиси до легендарен статус в историята на Царицата. И той е напълно заслужен, защото Пре твори на пистата и извън нея. Той е част от революцията в леката атлетика в Щатите и тясно свързан със сътворявянето на гиганта „Найки“.

Рядката комбинация от талант, дисциплина, себеотрицание, класа и човечност го превръщат идол за тези, които той нарича „моите хора“ – отдадените фенове, които следят всяко негово бягане и го подържат с викове „Давай, Пре“.

Стив е роден в градчето Кус Бей в щата Орегон, където по-късно се превръща в истински герой. Баща му Рейнолд е ветеран от Втората световна война, но именно тя го среща с най-голямата му любов, майката на Стив – Елфрийде. Срещат се в Германия, а през 1951-а година се появява плодът на тяхната страст.

Пре израства като активно дете. Всеки ден, всеки час той е на различно място и твори нещо различно. Отличава се от другите хлапета. Обича спорта и в основното училище е в отборите по американски футбол и баскетбол. Много рядко го допускат до игра, заради ниския му ръст. Влюбва се в бягането, когато училищният отбор прекосява футболното игрище. Изоставя отборните спортове и намира истинския си талант.

Още през 1965-а година се докосва до бъдещия си треньор Бил Бауърман (бъдещ създател на „Найки“). По онова време Стив се подготвя под наставленията на Уолт МакКлър, който забелязва таланта на момчето и го превръща в истински доминант в средните и дълги бягания в щата Орегон. Следват титли, рекорди и много слава.

4142150Време е за следващата стъпка – колежанския спорт. Префонтейн получава над 40 предложения от колежи, които са готови на всичко, за да го притежават в своя отбор. Повече от обажданията той насочва към МакКлър, който е убеден, че Стив трябва да тренира с Бауърман в университета на Орегон.

В едно писмо към Префонтейн Бил споменава, че той може да се превърне в най-великия бегач на средни и дълги разстояния. Решението е взето. Кус Бей и цялата лекоатлетическа общност в Щатите не осъзнават, че в този миг се заражда една от най-харизматичните фигури в спортния живот на Щатите за всички времена.

Следват титли във всяко едно бягане, включително рекорди. В колежанската си кариера Префонтейн губи само три пъти (1500 м) за четири години. Изгражда си репутацията на бегач без прецедент. Обича да води темпото и да бяга отпред. Отказва съперниците си и твори история на колежанската писта. Притежава прекрасно чувство за ритъм, бяга „умно“, а силата в краката му е зашеметителна.

Печели 34 колежански титли за четири сезона, в които Бил Бауърман го превръща в истинско страшилище за другите бегачи в Щатите. Феновете му носят тениски с надписи „Пре е легенда“, а противниците му със „Спрете Пре“.

Време е за нещо по-предизвикателно. Бил и Стив започват подготовка за Олимпийските игри в Мюнхен’72. Пре поставя национален рекорд на 5000 м повреме на квалификациите за олимпийския отбор на САЩ. В Германия го считат за пълен аутсайдер. Никой не го познава. Във финалното бягане Стив чувства, че темпото е прекалено бавно. Повежда и бяга изумително. Когато камбаната за последна обиколка прозвънява, Префонтейн е първи, а зад него са фаворитът Ласе Вирен, Мохамед Гамуди и Иан Стюърт. Вирен и Гамуди го изпреварват на първата права, а британецът го побеждава 10 метра преди финалната линия. 

4142148

Само на 21 години Стив получава признание от всички лекоатлетически специалисти за бягането му във финала. Мнозина предричат златен медал на Игрите в Монреал през 1976-а. Но съдбата му е приготвила нещо по-различно. След Мюнхен и колежанската си кариера Пре се превръща в „говорител“ в борбата срещу „Аматьорския атлетически съюз“, който изисква от атлетите, които искат да участват на Олимпийски игри, да не получават пари от участия на лекоатлетически състезания. Основната причина за сблъсъка е фактът, че Стив получава безплата екипировка от новата спортна марка „Найки“. В последствие грубото прегазване на правата на лекоатлетите е предотвратено, не без помощта и на славата на Префонтейн.

4142147

След колежанските си години той се концентрира върху подготовката си за Игрите в Монреал и подобрява рекордите на Щатите от 2000 м до 10 000 м. Той твори красота с бягането си и израства изключително много. Завързва приятелство с финландските бегачи на средни и дълги разстояния, които са превъзхождащата сила през онези години.

4142151 Те му гостуват на лагер в Юджийн. В нощта на 29-и май 1975-а се прибират заедно от парти. Пре шофира личния си жълт MGB по булевард „Скайлайн“ в северната част на Орегон, когато скала се удря в колата и я обръща.  Покривът затиска Префонтейн, а той оцелява, но за кратко. Преди лекарите да пристигнат на мястото той вече е мъртъв, оставяйки зад себе си рекорди, наследство, харизма, любов.

Ден след това най-влиятелното спортно издание в Орегон излиза с черна първа страница и заглавие „Краят на една ера“. Централата на „Найки“ е кръстена на него, а всяка година около печалната дата се провежда лекоатлетическия турнир класиката „Префонтейн“.

Личните резултати на Префонтейн:

1500 м: 3:38.1

Една миля: 3:54.6

3000 м: 7:42.6

2 мили: 8:18.29

5000 м – 13:12.87

10 000 м: 27:43.6

Цитатите на харизмата:

„Някой може и да ме победи, но ще трябва да кърви, докато го прави“

„Ще бягам, така че в края на състезанието да се изисква чиста воля за победата. И ако успея да го направя, ще съм единственият, който може да спечели бягането“

4142146

„Да дадеш по-малко от най-доброто си означава да пропилееш таланта си“

„Някой хора създават с думи или музика, или четка, или бои. Аз искам да творя с бягането си. Иска ми се хората да спират и да казват „Никога не съм виждал някой да бяга така“. Искам да съм различен. Новатор“

„Никой няма да спечели бягане на 5000 м с „леки“ първи 3000 м. Не и срещу мен“

„Най-доброто темпо е самоубийственото. А днес изглежда добър ден да умра“

„Обичам пистата. Но повече обичам чувството на победата на нея“