Схиперс и Килти с очаквани титли на Европейското по лека атлетика

Британецът Ричард Килти спечели златния медал в спринта на 60 метра при мъжете от Европейското първенство по лека атлетика в зала и оправда очакванията да доминира във финала, като прибави континентална титла към световната си от миналата година.

Великобритания имаше и друг повод за празник в дисциплината, но в женския финал, защото Дина Ашър-Смит стана първата британка с медал – сребърен – от 30 години на подобен турнир, финиширайки само с 0.03 секунди зад победителката от Холандия Дафне Схиперс.

25-годишният Килти спря хронометрите на 6.51 секунди и записа ново най-добро лично постижение за сезона, макар зрителите да не станаха свидетели на дългоочаквания дуел между него и съотборника му Чижинду Уджа. Последният от изброените бе дисквалифициран за фаулстарт и по този начин пътят към титлата на Килти стана значително по-лесен.

Кристиан Блум от Германия грабна сребърния медал с резултат 6.58, а сънародникът му Юлиан Ройс с 6.60 се добра до бронза, след като изпревари само 0.01 секунда италианеца Микаел Туми.

При жените Дафне Схиперс записа ново водещо време за сезона – 7.05 и оправда очакванията да спечели титлата в дисциплината, изпреварвайки новата национална рекордьорка на Великобритания Ашър-Смит. Ферена Зайлер от Германия се задоволи с бронзовото отличие с резултат 7.09 секунди.