Абсурдно! Изпъдиха двама иранци от националния, играли срещу евреи

снимка: twitter.com

Иранската футболна федерация би шута на двама свои футболни национали - Масуд Шояей и Ехсан Жаджи Сафи. Причината за това решение е абсурдна. Играчите на гръцкия Паниониос са взели участие в квалификациите за Лига Европа срещу израелския Макаби (Тел Авив). Това е побъркало шефовете на иранския футбол, защото Иран и Израел отдавна са в положение на "студена война" и имат много политически различия още от средата на миналия век.

Заместник-министърът на спорта в страната от Близкия изток Мохамед Даварсани обясни своите странни виждания за случката. "Те имат договор със своя клуб и затова получават заплата. Но да играеш срещу защитник на един подъл режим - това не е приемливо за иранския народ. Шояей и Сафи преминаха границата и затова бяха изгонени от националния отбор", отсече Даварсани.

Това е голяма загуба за Иран, чийто капитан е именно Шояей. Страната се класира на Мондиала в Русия 2018, но сега сама удря по своите амбиции за нещо по-значимо. Нищо чудно ФИФА скоро да се намеси в случая и да накаже федерацията за прояви на дискриминация и расизъм.