Абонданца: Утре ще разберем дали сме израснали

снимка: Булфото

Националният селекционер на женския волейболен отбор Марчело Абонданца не бързаше да се радва, въпреки убедителната победа с 3:0 на „лъвиците“ срещу Чехия във втория им мач от световните квалификации в „Арена Самоков“.

Според италианския специалист, единствено утре ще може да се говори за празник, защото трябва да се спечели последния мач от групата срещу Беларус. По думите на Абонданца националките няма как да подценят съперника, въпреки че той не може да се сравнява по класа с чехкините.

“Беше много трудно, защото последните ни мачове с Чехия завършваха в 5 гейма, а и те ни елиминираха от Европейското първенство и знаехме силата им. Но момичетата спазиха тактическите указания, нагодиха се много добре към мача и извоюваха победата.

Вярвах, че ще спечелим мача, но можеше отново да играем 5 гейма. Важното е, че зарадвахме публиката в България с една отлична победа срещу много силен съперник.

Няма как да подценим Беларус, защото си знаем уроците от лятото – след силни мачове правим по-посредствени. Така че утре ще имаме добър тест, за да видим колко сме израстнали и ще разберем дали сме си взели поука.

Трябва да се опитаме да направим всичко възможно, защото това е последният мач – този, който ще ни класира. Трябва и утре да спазим тактиката си, както направихме днес.

Волейболът, който се играе в днешно време, не позволява индивидуалностите да надделеят над колективизма. Днес спечелихме предимно с отборна игра и така трябва да бъде“, завърши Абонданца пред NEWS7.