Робъртсън мачка на старта на домашния си турнир

снимка: SPORTA.BG

Световният номер 1 и шампион от Уши Класик Нийл Робъртсън започна с убедителна победа втория ранкинг турнир от календара на световния снукър за новия сезон - Откритото първенство на Австралия (Australian Open).

 

Машината от Мелбърн беше безмилостен пред родна публика и разгроми с 5:1 Маркъс Кембъл в 1-ия кръг.

 

Русокосият левичар гарнира успеха си със сенчъри брейк от 102 точки в 4-ия фрейм - негов 11-ти от началото на новата кампания в снукъра. По този показател Робъртсън е убедителен лидер с 3 „стотици" повече от шампиона на PTC Victoria Bulgaria Open 2013 Джон Хигинс.

 

Sporta.bg припомня, че именно Робъртсън е автор на единствения досега през сезона максимален брейк от 147 точки - той беше юбилейният номер 100 в историята на снукъра и бе постигнат по време на квалификациите за Уши Класик.

 

Следващият съперник на осминафиналите на Робъртсън ще бъде Джейми Коуп, Коуп успя да надделее с 5:4 фрейма в най-оспорвания мач до момента от Australian Open срещу Мартин Гулд.

 

Въпреки че загуби, Гулд направи впечатляващ сенчъри брейк от 135 точки, който досега е най-високият в турнира и има сериозни шансове да спечели наградата от 2000 паунда за най-голяма точкова серия.

 

Световният вицешампион Бари Хоукинс също почна безупречно Откритото първенство на Австралия с разгром 5:1 срещу тайландеца Дечават Пуумдженг.

 

Ястреба ще се изправи срещу Том Форд в следващия кръг, след като г-н 147 от София миналата година елиминира Раян Дей след успех с 5:3.

 

Стюарт Бингам също нямаше особени проблеми да се класира за осминафиналите, след като срази с 5:1 Нопон Сенгхам.

 

В спор за класиране на първия си четвъртфинал през този сезон Бингам ще се изправи срещу победителя от мача Джо Пери - Ксиао Гуодонг.

 

В друг завършил до момента двубой Андрю Хигинсън отстъпи с 1:5 на Жън Анда, като китаецът може да се изправи срещу Марк Селби в следващия кръг, ако Веселяка от Лестър преодолее Иан Бърнс.


Ако сте истински снукър фен и желаете да получавате компетентна информация за света на любимата игра, харесайте страницата във Фейсбук Snooker PTC Bulgaria!


Само в нашия специализиран сайт Snooker.Sporta.bg можете да се запознаете с българските майстори на щеката и да получите актуални новини за сезона в снукъра по света и у нас.