Безпогрешен Фетел завоюва първа победа в Гран при на Канада (СНИМКИ)

галерия:

снимка: БТА/AP

Световният шампион във Формула 1 Себастиан Фетел спечели Гран при на Канада за първи път в кариерата си, след като днес германецът бе безупречен на пистата "Жил Вилньов" и не остави никакви шансове на конкурентите си.

 

Пилотът на Ред Бул тръгна от първа позиция и през цялото време държеше комфортен аванс на върха, осигурявайки си спокойно и безпроблемно каране до последната обиколка. До днес победата в Монреал винаги се изплъзваше на германеца, но този път трикратният световен шампион постигна голямата си цел - да триумфира на "Жил Вилньов".

 

На второ място остана Фернандо Алонсо с Ферари, който седем обиколки преди края успя да изпревари аса на Мерцедес Люис Хамилтън. Британецът се задоволи с трета позиция и ново място на подиума, докато Марк Уебър и Нико Розберг се наредиха съответно четвърти и пети. Топ 10 бе допълнен от Жан-Ерик Верн, Пол ди Реста, Фелипе Маса, Кими Райконен и Адриан Сутил.

 

Състезанието в Монреал бе кошмарно за МакЛарън, който не успя да пласира нито един свой пилот в зоната на точките. Кими Райконен пък изравни рекорда на Михаел Шумахер от брой поредни състезания със спечелени точки - 24, но Ледения отново загуби твърде много в битката с Фетел за световната титла.

 

Така Себастиан Фетел увеличи аванса си във временното класиране при пилотите, като германецът разполага с вече 132 точки в актива си. Втори вече е Фернандо Алонсо с 96, докато Кими Райконен е трети с 88. Четвърти е Люис Хамилтън със 77, а пети - Марк Уебър с 69.

 

Пилотът на пол-позишън Себастиан Фетел успя да удържи първото място на старта, като зад него се долепи трикратният победител в Монреал Люис Хамилтън. Сензацията от вчерашната квалификация Валтери Ботас не успя да задържи третото си място на стартовата решетка, свличайки се до пета позиция. Нико Розберг и Марк Уебър стартираха отлично и излязоха на съответно трето и четвърто място, като всички пилоти излязоха невредими от първия завой на „Жил Вилньов".


Още в самото начало Себастиан Фетел закова най-бърза обиколка в състезанието и дръпна с 2.7 секунди пред Хамилтън, докато Фелипе Маса тръгна отлично и напредна с три позиции до 13-то място в колоната. Люис Хамилтън от своя страна изпитваше сериозни проблеми да се движи по темпото на лидера, като съвсем скоро авансът на Фетел пред британеца нарасна още повече на 3.2 секунди. Стартът в Монреал не се оказа успешен за Кими Райконен, който дори се свлече на 10-а позиция, оставайки зад Даниел Рикардо.

 


След седем обиколки скоростта на Люис Хамилтън започна да се подобрява, като постепенно пилотът на Мерцедес достигна само една десета изоставане в бързината спрямо Себастиан Фетел. Разликата между двамата обаче оставаше сериозна - 4.4 секунди. В същото време Фелипе Маса продължи да напредва в колоната, като асът на Ферари изпревари Серхио Перес за 11-ото място във временното класиране.


В 11-ата обиколка Себастиан Фетел изправи своя щаб на нокти, след като германецът осъществи контакт с една от стените, но за късмет се измъкна невредим. Малко след това Кими Райконен най-сетне успя да изпревари Даниел Рикардо, използвайки и своята DRS система. Междувременно авансът на Фетел пред втория Люис Хамилтън продължи да расте, като световният шампион разполагаше с вече 7.4 секунди преднина пред преследвача си.

 


Марк Уебър и Нико Розберг заложиха на ранни спирания в бокса, а чудесната работа на Мерцедес позволи на германеца да излезе преди австралиеца на трасето. Временно Фернандо Алонсо излезе на трета позиция в колоната, но скоро след това испанецът също влезе в бокса, смъквайки се отново до петото място.


Лидерът в колоната Себастиан Фетел също влезе за смяна на гумите след 16 обиколки, като германецът заложи на медиум смес. Три обиколки по-късно в бокса на Мерцедес влезе и Люис Хамилтън, като британецът също се екипира с медиум гуми, продължавайки битката с Фетел. Хамилтън претърпя и лека корекция на предното си крило, а авансът му пред третия Нико Розберг остана все така комфортен.

 


Един от фаворитите за титлата Кими Райконен също се отби в бокса след 23 обиколки, но лошият късмет продължи да преследва финландеца. Един от механиците на Лотус допусна грешка в работата си, което забави излизането на Ледения на пистата. В резултат на това, Райконен се завърна на трасето на едва 14-а позиция.


След 25 обиколки на „Жил Вилньов" темпото на лидера Себастиан Фетел остана все така високо. Авансът на германеца пред втория Люис Хамилтън вече достигаше 13.1 секунди, като световният шампион вървеше уверено към първа победа в Монреал до момента. В 29-та обиколка Марк Уебър опита неуспешна атака спрямо Нико Розберг, докато Фернандо Алонсо се движеше плътно зад тях двамата, изчаквайки удобна възможност за атака.

 


Обиколка по-късно упоритостта на Марк Уебър даде резултат, а австралиецът изпревари Нико Розберг за третото място в колоната. Проблемите за германеца продължиха с пълна сила, а малко след това Розберг бе подминат и от Фернандо Алонсо, който зае четвъртата позиция. Междувременно Себастиан Фетел продължи да увеличава дистанцията между него и Люис Хамилтън, като авансът на германеца достигна 17.6 секунди.


В 36-та обиколка пилотът на Кейтъръм Гийдо ван дер Гарде допусна нелепа грешка, не обръщайки внимание на сините флагове и причинявайки сблъсък с изпреварващия го Марк Уебър. Контактът нанесе видима вреда по предното крило на австралиеца, а Ван дер Гарде бе наказан от рейс контрола. Малко след това Уебър загуби третото си място, допускайки изпреварване от Фернандо Алонсо.

 


Двадесет обиколки преди края Себастиан Фетел и Люис Хамилтън влязоха в боксовете за последен път, като по всичко изглеждаше, че няма как германецът да изпусне победата, освен ако не се стигне до някакъв инцидент. Съвсем скоро обаче Фетел отново притесни целия щаб на Ред Бул, след като световният шампион допусна грешка и бе принуден да премине през тревата. Това скъси преднината му пред Люис Хамилтън с 4 секунди, но британецът вече мислеше повече как да запази второто си място в колоната, преследван от Алонсо и Уебър.


Победителят в Гран при на Канада вече бе напълно ясен, а интригата в състезанието остана върху разпределянето на местата от второ до четвърто. Фернандо Алонсо се долепи до Мерцедес-а на Люис Хамилтън и започна да притиска британеца, подготвяйки почвата за атака на втората позиция. Марк Уебър се движеше четвърти, наблюдавайки отблизо битката между двамата.

 


Седем обиколки преди края офанзивата на Фернандо Алонсо даде резултат. Испанецът осъществи рискована, но брилянтна атака спрямо Хамилтън, успявайки да излезе на второ място в колоната. Скоро след това британецът се опита да си върне изгубената позиция, загатвайки, че битката между него и Алонсо ще продължи до самия край на състезанието.

 

До нова развръзка обаче така и не се стигна, а Фернандо Алонсо задържа втората си позиция зад убедителния победител Себастиан Фетел. Люис Хамилтън все пак достигна до място на подиума и завърши трети, докато Марк Уебър и Нико Розберг допълниха Топ 5.