"Крусибъл" зове: Мърфи издържа сериозния тест на Гулд

снимка: Sporta.bg/ Радила Радилова

Световният шампион от 2005-та година Шон Мърфи започна успешно похода си към втора титла в театър „Крусибъл".

 

4-ият в ранглистата се разправи с 10:5 над един от най-постоянните и класни играчи извън топ 16 - Мартин Гулд, за да го елиминира от Световното първенство по снукър в Шефилд.

 

Мърфи именно изтегли един от най-тежките възможни съперници в 1-ия кръг и затова представянето му беше очаквано с интерес, но англичанинът издържа теста перфектно. След оспорвана първа сесия (5:4) Мърфи излезе на масата вечерта в далеч по-добра кондиция и се поздрави с успеха.

 

В третия фрейм на мача се случи първия истински преломен момент, защото Гулд изпусна няколко чисти възможности да поведе с 3:0. В 10-ия, който продължи цели 58 минути, Мърфи излезе победител в изключително дълга и разнообразна тактическа битка, за да поведе с 6:4.

 

Последваха доста солидни точкови серии на сметката на Мърфи, който уверено крачеше към победата във вечерната сесия. Брейкове от 95, 78, 95 и сенчъри от 106 му бяха достатъчни да достигне кота 10 в спечелените партии.

 

„Много е приятно да видиш как упоритият труд се отблагодарява в най-точния момент", сподели 30-годишния Шон, който няма спечелен трофей от 2011-та година, когато триумфира в Бразилския Мастърс.

 

„Виждате, че повече от дузина играчи имат някакви трофеи този сезон, така че всеки може да стане световен шампион. Много обичам „Крусибъл", побиват ме тръпки дори само когато го подмина с колата, защото в тази сграда изживях най-великия и специален момент в кариерата си", допълни Мърфи.

 

Той може да няма спечелена титла този сезон, но достигна финала на Шампионата на Обединеното кралство (загубен с 6:10 от Марк Селби) и игра 4 пъти на полуфинали - в Откритото първенство на Китай, в Мастърс, в Международния шампионат в Китай и в Шанхай Мастърс.

 

Следващият опонент на англичанина ще бъде победителят от двойката Греъм Дот - Питър Ебдън (6:2 до момента).


Ако сте истински снукър фен и желаете да получавате компетентна информация за света на любимата игра, харесайте страницата във Фейсбук Snooker PTC Bulgaria!


Само при нас можете да се запознаете с българските майстори на щеката и да получите актуални новини за предстоящия турнир от сериите РТС в София.