ВИДЕО: Котоошу остава "одзеки" след победа над Великия шампион Хакухо

снимка: Guliver/Getty Images

Най-добрият български сумист Калоян Махлянов - Котоошу постигна изключително престижна победа над "йокодзуна" Хакухо на последния за годината супертунир във Фукуока.

 

Двубоят между двамата беше изключително зрелищен, като продължи около една минута, а гигантът от Джулюница успя да изтръгне победата с любимата си техника - "йорикири".

 

По този начин Котоошу нанесе първо поражение на Великия шампион Хакухо в турнира и вече е с баланс от 8 победи и 3 загуби. Това бе мач номер 40 между Калоян и знаменития монголец, като след него Котоошу вече може да се похвали с 9 победи над Хакухо.

 

Успехът срещу Хакухо гарантира на българина и запазване на втория му по сила ранг в сумото - "одзеки", който той трябваше да защитава, след като преди турнира бе изпаднал в положение "кадобан" и се нуждаеше от най-малко осем победи, което и постигна.

 

Другият българин в надпреварата - Даниел Иванов - Аоияма пък прекрати участието си във Фукуока заради контузия.

 

В следващия 12-и кръг Котоошу ще се изправи срещу Точиодзан, като преди двубоя двамата са с еднакъв баланс - по 8 победи и 3 загуби.

 

Въпреки загубата си от Котоошу, Хакухо продължава да е лидер в класирането с 10 победи и 1 загуба, след като другият "йокодзуна" - Харумафуджи допусна второ поражение във Фукуока, отстъпвайки пред Котошогику.