Датчаните ни дават на ФИФА за расизъм, жертвата не разбрала нищо

снимка: Булфото

Датският национален отбор и медиите в страна се обединиха около гнева си към българските фенове, които „не спряха да обиждат и да правят маймунски звуци" всеки път, когато Патрик Мтилига играеше с топката.

 

В резултат на предполагаемите расистки подмятания и звуци от трибуните на „Васил Левски", се очаква ФИФА да поеме поредния случай и да санкционира Българския футболен съюз.

 

Паричната глоба вероятно ще бъде в рамките на 20 - 40 000 евро.

 

Самият Мтилига е роден в столицата Копенхаген, но е тъмнокож, защото баща му е от Танзания. Той чистосърдечно призна след края на срещата, че не е разбрал за никакви расистки обиди по негов адрес, докато е бил на терена.

 

„Не съм чул нищо такова, докато бях на терена. Чак после в съблекалнята разбрах, че се е случило. Неприятно е, когато стават такива неща, но съм сигурен, че Датската федерация ще направи нещо по въпроса", коментира Мтилига.

 

Един от съотборниците му - Вилиам Квист - обаче е чул всичко още по време на мача и реагира гневно след края му.

 

„Обикновено не слушам публиката, но за такива неща винаги съм нащрек. Това е напълно недопустимо и се надявам домакините да бъдат наказани за това", сподели той пред датски медии.

 

„Има глупаци по целия свят", възропта и помощник треньорът на Дания Петер Бонде. „Това е извън всякакви норми, но няма какво да се направи. Говорих с четвъртия съдия по въпроса и той също го е забелязал, така че ФИФА ще се погрижи за случая".