Кличко ще играе поне 2 мача преди да срещне Пулев

снимка: Булфото

Супершампионът в свръхтежката категория на Световната боксова асоциация (WBA) Владимир Кличко ще изиграе поне два мача, преди да се изправи срещу българската гордост в спорта Кубрат Пулев.

 

Откакто по-малкият от великите украински братя Владимир бе определен за супершампион на WBA, титлата за „световен шампион" бе дадена на следващия в ранглистата на същата асоциация - а именно Александър Поветкин.

 

Руснакът, наричан още „Белия лъв", вчера защити световната си титла срещу Хасим Раман, който е някогашен носител на пояса. Схватката между двамата приключи с нокаут от страна на руснака още във втория рунд.

 

Преди дни Владимир Кличко бе казал, че Поветкин не е никакъв шампион, защото служебно е бил определен за такъв от WBA. "Така не се печели пояс", бе заявил украинския боксьор.

 

По правилата на WBA на световния шампион се присъжда титлата "супершампион" в този случай, когато той спечели шампионския пояс на друга престижна версия. Това стана през 2011 година, когато Владимир Кличко отне титлата на Световната боксова асоциация на британеца Дейвид Хей, като вече имаше титлите световен шампион на Международната боксова федерация /IBF/ и Световната боксова организация /WBO/.

 

Мениджърската агенция на Кубрат Пулев и на Поветкин "Зауерланд" ще се постарае да осигури и на двамата възможността да се изправят в дуел с Кличко да титлите му - супершампион на WBA, световен шампион на Международната боксова федерация (IBF) и Световния боксов съвет (WBO).

 

Първо Поветкин обаче ще срещне Кличко в спор за определението „абсолютен шампион", тъй като в момента WBA на практика има двама световни шампиони. Този приравнителен сблъсък ще стане факт през февруари 2013-та година, разкри мениджърът на руснака Влад Хрунов.

 

„След като Кличко се справи с Вах, ще започнем преговори с него. Естествено, ще преговаряме, ако успее да спечели срещу Вах, което не е сигурно", каза Хрунов, цитиран от агенция РИА Новости.

 

Полякът Мариуш Вах ще се бие с Кличко на 10-ти ноември, като има 27 победи в 27 мача до момента при професионалистите.

 

„Вах е непобеден до момента, така че не бива да бъде подценяван", каза още Хрунов и допълни, че преговорите с Кличко ще започнат след мача му с поляка. „Тогава ще бъде ясно на всички кой е шампионът на WBA".