Пътят на Денис Родман – част II: Приключение в Тексас

Екипът на sporta.bg ще направи поредица от четири материала, с които да запознае българксата публика с баскетболните успехи на един от най-доминиращите играчи в историята на НБА.



Публикациите ще са със заглавие "Пътят на Денис Родман" и ще представят:

 

трудностите, през които преминава в тийнейджърските си години, за да достигне до шампионските пръстени с Детройт;

 

периодът, в който Родман започна да показва своята същност с отбора на Сан Антонио Спърс;

 

периодът, в който е част от великия отбор на Чикаго Булс;

 

периодът, в който приключва с баскетболната си кариера и се отдава на кеча, филмите и звездния живот след баскетбола.

 

Вече ви представихме как звездният гост на българския „Мач на звездите" Денис Родман попадна в НБА. След много тежко детство, след краха, който претърпява в гимназиалния баскетбол, след като дори работи като чистач, той достига мечтата си - да играе в НБА.

 

След успешни игри и две шампионски титли с Детройт Пистънс настъпва срив в отбора, като през 1992 година напуска треньорът Чък Дейли, за когото Родман все още приема като баща. Това слага края на пребиваването на Глиста в Детройт и на първи октомври 1993 година той се озовава в Сан Антонио.


Вижте какъв е пътят на Денис Родман от ниско момче в гимназията, през чистач на летище в Далас, до шампион в НБА с екипа на Детройт Пистънс.

 

По това време Спърс е отбор, който е изграден около звездата на тима Дейвид Робинсън. Крилата в отбора са Дейл Елис и Уили Андерсън, а на позицията гард играе сегашният треньор на Лос Анджелис Клипърс Вини Дел Негро.

 

В състава от Сан Антонио Денис Родман е преквалифициран като тежко крило, което се оказва много добър ход. Той записва едва 4,7 точки срено на мач, но формира убийствено защитно дуо заедно с Робинсън. Глиста за трета поредна година завършва сезона като най-добър борец под кошовете със 17,3 борби средно на мач. Освен това отново попада в отбора на най-добрите защитници в лигата.

 

В него започват да се проявяват някои странности, които са следствие на решението на Родман да живее по начина, по който той иска. Преди първия си мач за Спърс решава да си избръсне главата и да се изруси. След русия цвят той изпробва лилаво, синьо, червено и какво ли още не. Започват серии от скандални прояви на Денис по кортовете на НБА, като най-паметен е случая, когато заби по една глава на Стейси Кинг и Джон Стоктън. Бива изгонен от паркета, но отказва да напусне, като това се повтаря в още няколко негови мача.

 

По време на първия му сезон е случката, когато Родман лети за Ню Йорк, където в хотелска стая го чака Мадона. Тяхната афера трае около два месеца, но не приключва щастливо. Глиста споменава на няколко пъти, че тя е искала дете от него.

 

Редовният сезон е много добър за Сан Антонио, като отборът записва 55 победи, но още в първия кръг на плейофите бива елиминиран в четири мача от Карл Малоун и Юта Джаз.

 

Следващият сезон (1994-1995) започва много зле за звездата в подкошието. Родман провежда няколко тежки разговора с ръководството. Отстранен е от отбора за първите три мача от новия сезон през ноември, а през декември получава ново наказание. Завръща се в игра на 10 декември, след като вече е изпуснал 10 мача. Впоследствие той претърпява тежка катастрофа с мотор. Получава контузия в рамото и това ограничава мачовете му за сезона до 49.

 

Обикновено е много трудно, почти невъзможно, да се класира за индивидуалните класации в лигата - в случая на Родман - да защити титлата си при борците. Той обаче за пореден път изумява всички в лигата. Границата, която позволява на играчите да запишат имената си в класацията за овладени топки, е 800, а до края на редовния сезон той записва цели 823. По този начин той за 4-и пореден път печели приза за най-добър борец.

 

Сезонът за Сан Антони Спърс е изключително успешен. Отборът записва 62 победи, а Робинсън е действащият най-полезен играч в лигата. Тексаският тим стига до финалите в Западната конференция, където се изправя срещу действащия шампион Хюстън Рокетс. Миналогодишният първенец обаче не се представяше добре през сезона и всички очакваха Спърс да се класират.

 

Очакванията за серията бяха, че Робинсън и Родман, които попаднаха сред най-добрите защитници и през този сезон, ще опазят звездата на „ракетите" Хаким Оладжуон. Феноменалният център обаче оправда всички специалисти и записа невероятна серия, в която вкарваше средно 35.3 точки в шест мача и унищожи съпротивата на големите момчета от Сан Антонио. Последният шести мач между двата отбора се оказа и последният, в който Родман взима участие за тексаския тим.

 

Периодът на Глиста в Сан Антонио не е сред най-добрите му периоди в кариерата, тъй като е пълен със скандали с ръководството, съдиите, противниковите състезатели, собствените колеги. В отбора има един единствен приятел - резервният център Джак Хейли, с когото стават по-близки, след като Родман засича резервата в гей бар.

 

Въпреки всички скандали, в които е замесен, периодът му в Сан Антонио е изпълнен с приключения както в личния, така и в професионалния му живот. Всеки знае за връзката му с Мадона, но освен това той черпи опит от едно от най-големите имена в лигата.

 

Времето, което прекарва в Тексас, му действа много добре психически, след като се развежда с жена си. Едно негово изказване може би е точното определение на престоя му в Сан Антонио:

 

„Исках да бъда себе си и си казах:'Ако не ме харесваш, целуни ме .....' . Навсякъде хората и тук, и в целия свят работят, но искат да са свободни, да бъдат себе си. Те гледат мен и виждат точно такъв човек - който се опитва да живее така, както иска. Аз съм човекът, който им казва : 'Хей, не е лошо да си различен'. И си представям как те си казват: 'Хайде да отидем да го видим и да ни забавлява'."

 

 

Иво Вецев, sporta.bg