Левски би Славия, но не когато трябваше (ВИДЕО И СНИМКИ)

галерия:

снимка: БТА

Отборът на Левски поне временно изпревари ЦСКА и излезе на четвърта позиция в класирането, след като днес „сините" записаха трета поредна победа в родната „А" група.


Вицешампионите взеха частичен реванш от Славия и спечелиха с 1:0 поредното издание на столичното дерби, играно днес на ст. „Славия" в Овча купел. Двубоят бе първи от програмата на 11-ия кръг на шампионата, а единственият гол за „сините" отбеляза новото попълнение Ларсен Туре през втората част.


Мачът между Славия и Левски бе първи от месец май насам, когато „белите" нанесоха един от най-тежките удари на „сините" в тяхната история. Тогава Славия измъкна равенство 1:1 на "Герена" в последния кръг на първенството, с което и прати шампионската титла във витрината на Лудогорец. Днес феновете на Левски изпънаха транспарант с красноречивото „Вендета", а техните любимци ги зарадваха с успех.


Така Левски записа трета поредна победа и общо пета за сезона, като воденият от Славиша Йоканович състав събра актив от 18 точки. „Сините" вече са четвърти, но и с уговорката, че отборите на ЦСКА и Локомотив (Пд) са с мач по-малко. Славия остава на 10-а позиция с 11 пункта на сметката си.


Наставникът на домакините Асен Букарев заложи на Атанас Курдов в предни позиции, а юношата на Левски се изправи срещу своя роден клуб. Срещу бившия си тим излезе и капитанът на „белите" Георги Петков, който в течение на цялата среща бе обиждан от публиката на „сините". Галин Иванов, Фернандо Да Силва и Милен Василев помагаха на Наско Курдов от втора позиция.


Изгоненият от Наско Сираков Дъстли Мюлдер се завърна в групата на Левски, като холандецът седна на резервната скамейка. Славиша Йоканович не можеше да разчита на Цветан Генков, а в негово отсъствие атаката бе оглавена от Димитър Макриев. Гари Родригес и Ларсен Туре стартираха на двата фланга, докато Мирослав Иванов действаше пред двамата вътрешни халфове Владимир Гаджев и Кевин Бру.

 


Дербито на ст. „Славия" стартира с двуостра игра, като се стигна до някои интересни ситуации пред двамата вратари. В 4' Ларсен Туре комбинира с Родригес, но „лалето" не успя да нанесе удар. Малко след това Атанас Курдов можеше да стреля от добра позиция, но след рикошет топката излезе в корнер.


В 12' капитанът на Левски Владимир Гаджев напредна с топка в краката, но опитният Георги Петков предвиди действията му и успя да го блокира. Осем минути по-късно Левски отново атакува, но новото попълнение Ларсен Туре не успя да стреля точно. Скоро след това удар опита и Гари Родригес, но също извън очертанията.

 


Десет минути преди почивката „сините" отново направиха опит да открият резултата, но и този път неуспешно. Йордан Милиев стреля с глава след изпълнение на корнер, а макар и не особено убедително, Георги Петков успя да спре пътя на топката. В последните секунди Гари Родригес отново стреля, но право в ръцете на бившия национал.


Гостите стартираха втората част още по-агресивно, като Левски ясно показваше, че има силно желание да спечели мача.

 


Още в 46' Георги Петков трябваше да спасява пазената от него врата, като „сините" бяха много близо до първи гол. Владимир Гаджев центрира от корнер, а Пламен Димов стреля с глава. Капитанът на Славия обаче реагира и успя да спаси.


Минутки по-късно отново Георги Петков отчая футболистите на Левски. Този път Гари Родригес отправи поредния си удар по посока мрежата, но стражът на „белите" се разтегна и с добра реакция отрази в нов корнер.

 


По-напористата игра на Левски все пак даде резултат, а в 57' вицешампионите най-после разпечатаха вратата на Славия. Нуно Пинто центрира изключително точно от левия фланг, а Ларсен Туре с глава реализира първия си гол със синята фланелка. Крилото насочи топката в долния ляв ъгъл на вратата, а Георги Петков бе оставен без шансове за реакция - 0:1.

 

Възпитаниците на Асен Букарев се опитаха да отговорят, но в 62' Горан Блажевич успя да изпревари Галин Иванов в наказателното поле на Левски. Минути по-късно Гари Родригес опита изстрел от малък ъгъл, но Георги Петков внимаваше.

 

 

До края на срещата до нещо интересно на ст. "Славия" така и не се стигна, а домакините показаха пълна немощ в предни позиции. Макар и изоставащи с два гола, футболистите в бели екипи не намериха начини да притеснят Горан Блажевич, докато Левски спокойно доигра срещата и добави важни три точки в актива си до момента.