Левски оцеля срещу Литекс и се класира за полуфиналите за Купата на България

галерия:

снимка: Булфото

Левски се класира за ½ финалите за Купата на България след като отстрани тима на Литекс в изключително интересен сблъсък завършил с общ резултат 2:2. „Сините" обаче имат гол на чужд терен, който реши изхода от този двубой.

 

Литекс успя да спечели с 2:1 на градския стадион в Ловеч, но загубата от първия ¼ финал с минималното 1:0 на „Георги Аспарухов" се оказа решаваща.

 

Драмата в Ловеч бе пълна след като Левски поведе с 1:0 с гол на Дъстли Мюлдер в 40-та минута. Преди това обаче играчите на Литекс бяха по-активния тим и създадоха повече положения за гол.

 

Левски се възползва от една от редките си контраатаки и Карвальо изведе на добра позиция Мюлдер, който сам срещу вратаря не сбърка.

 

Малко след началото на второто полувреме Ваюши изведе перфектно Георги Миланов сам срещу Пламен Илиев и футболист номер 1 на България се разписа за 1:1.

 

15 минути преди края Пинто се обърка фатално и изведе Исмаил Иса сам срещу вратаря, който направи обрата пълен. До края Литекс имаше своите шансове да излезе победител, но в крайна сметка Левски успя да излъже своя съперник и намери място на ½ финалите, където са още отборите на Славия, Локо (Сф) и Берое.

 

Двата тима предложиха много атрактивен футбол с положения и пред двете врати. Домакините от Литекс започнаха много надъхано срещата и бяха близо до откриването на резултата на няколко пъти.


Още в 5-та минута Ваюши получи добра топка вляво от наказателното поле и центрира, но там Димов между двама играчи на Литекс се справи. Левски отвърна с удар на Мюлдер с глава. В началните минути двата отбора разчитаха предимно на центрирания.

 

 

В 31-та минута дойде най-голямата грешка на гостите. Дъстли Мюлдер и Пламен Илиев не се разбраха кой да избие една топка, която в крайна сметка бе открадната от Ваюши, който центрира, но Исмаил Иса бе изпреварен. Минута по-късно Ели изби удар на Ванжер.

 

Левски успя да се разпише при първата си сериозна възможност. Базил де Карвальо изведе на скорост Мюлдер фронтално срещу Пиргов и холандеца не сбърка. В последната минута Ваюши и Цветков пробваха далечни удари, които не затрудниха вратаря на Левски.

 

Все пак Литекс успя да изравни веднага след началото на второто полувреме. Ваюши изведе перфектно Георги Миланов и той не сбърка за 1:1. Левски отвърна със силен удар от 20 метра на Карвальо, но топката мина над вратата.

 

След това Михелич центрира опасно, но Карвальо отново не уцели вратата. От другата страна Димов с хубав шпагат изби топката от краката на Иса, който бе излязъл срещу Илиев. Стоичков направи няколко смени като пусна в игра Цветанов и Жуниор, на мястото на Славчев и Ванжер. Илиан Илиев пък включи Старокин на мястото на Илиян Йорданов.

 

В 75-та минута Литекс стигна до втори гол дело на Исмаил Иса, който бе изведен след груба грешка на Нуно Пинто. Обратът вече беше на лице, но Литекс имаше нужда от още един гол за да отстрани „сините".

 

 

В 82-та минута защитата на Левски отново сбърка ужасно след като Илиев и Ели не се разбраха и топката мина между тях, а Иса я догони до аутлинията, но не успя да я насочи. В последните минути Христо Стоичков хвърли всичко напред като пусна Томи Костадинов на мястото на защитника Божиков.

 

Две минути преди края Момчил Цветанов стреля от границата на наказателното поле, но топката бе избита в корнер. Атаките не спираха до последната секунда на двубоя. Левски пробва удар чрез Прохазка, а при контрата Ваюши нахлу опасно и опита да центрира, но топката бе избита в корнер.

 

Така отборите на Левски, Берое, Славия и Локо (Сф) ще очакват утре жребия за 1/2 финалите.