Буркина Фасо, Габон и Уганда още мечтаят за Мондиал 2014 (ВИДЕО)

снимка: БТА

Африканският вицешампион Буркина Фасо спечели за втори път в рамките на 7 дни, за да съживи шансовете си за класиране на Световното първенство в Бразилия догодина.

 

Аристиде Банс реализира през първото полувреме, за да донесе на „жребците" победа с 1:0 срещу Конго в Пойнт Ноар и по този начин да съкрати преднината на съперника си в класирането на Група Е на само 1 точка.

 

Конго има сериозни основания за притеснение, защото неотдавна имаше далеч по-комфортен аванс от 6 пункта на върха в таблицата, докато сега авансът е минимален.

 

Пиер-Емерик Обамейанг наниза хеттрик, за да вдъхнови Габон към разгромен успех с 4:1 срещу Нигер във Франсвил и се доближи на 3 точки от лидера в подреждането.

 

Конго има 10 точки, Буркина Фасо е с 9, а Габон - със 7, докато Нигер има само 1 пункт, въпреки че през последните 2 години взе участие в турнира за Купата на африканските нации след дълъг престой в забвение.

 

Конго гостува на Нигер през септември, докато Буркина Фасо приема Габон, който е наставляван от бившия треньор на „жребците" Пауло Дуарте.

 

Шампионът на Африка от 2012-та година Замбия претърпя сериозно разочарование в стремежа си да се класира за Мондиал 2014 в Бразилия. Замбия допусна нелепо равенство 1:1 срещу Судан и не успя да натрупа достатъчно убедителен аванс на върха в Група D.

 

Така ако Гана надвие футболното джудже Лесото в неделя, ще се изкачи на върха в класирането с 1 точка повече от Замбия. Също така „черните звезди" имат домакинско предимство над Замбия в последния квалификационен кръг от зона Африка.

 

В Група J Уганда също отпразнува втора победа в рамките на седмица под ръководството на новия треньор Милутин Средоевич, след като обърна Ангола до 2:1 и се изкачи на първо място в класирането.

 

Уганда има преднина от 2 точки пред Сенегал, който среща Либерия в неделя. Точни за Уганда бяха Емануел Окви и Тони Мавейе в последните 8 минути на двубоя, след като Жоб бе открил за Либерия.

 

Ботсвана спечели с 3:2 срещу ЦАР в мач единствено за престиж от Група А, тъй като борбата за първото място се води между други два отбора. ЮАР изостава от Етиопия с 2 точки в битката за върха преди решителния сблъсък между съперниците в неделя.