ВИДЕО И СНИМКИ: "Вила Парк" се сбогува със Стенли, а Лампард влезе в историята на Челси

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Отборът на Челси си осигури участие в Шампионската лига и през следващия сезон, след като днес воденият от Рафаел Бенитес състав постигна драматичен успех с 2:1 при визитата на Астън Вила в мач от 37-ия кръг на Премиършип. Така Челси са вече недостижими в Топ 4, оставайки на трета позиция със 72 точки, докато Вила все още не е сигурен в оцеляването си в елита с 40 пункта в актива си.


Вила поведе чрез гол на Кристиян Бентеке в началото, но през втората част Франк Лампард на два пъти отбеляза за Челси. За Лампард това бяха голове №202 и №203 за лондончани, което го превърна и в реализатор №1 в историята на европейските шампиони. Двата тима завършиха мача и с човек по-малко, след като Кристиян Бентеке и Рамиреш бяха изгонени. Лошите новини за Рафа Бенитес дойдоха от контузиите на Джон Тери и Еден Азар, като изглежда вероятно и двамата да пропуснат финала за Лига Европа с Бенфика.


Срещата на "Вила Парк" бе специална за българския капитан на бирмингамци Стилиян Петров, който през седмицата обяви официално своето отказване от футбола. Имайки предвид, че това бе последно домакинство на Астън Вила за този сезон, след края на двубоя Стенли трябваше да поведе почетната обиколка на домакините пред феновете на тима.


Бившият национал на България отново бе аплодиран горещо в 19-ата минута на сблъсъка, като Стан получи специална чест и от новата звезда на Вила Кристиян Бентеке. Белгиецът отбеляза за 1:0 в началото на двубоя, а в последствие показа предварително подготвена фланелка с името на Петров.


В програмата за мача бе включено специално изявление на Стилиян Петров, който отново използва случая, за да благодари на всички фенове на Вила за оказаната подкрепа.


"Астън Вила ще остане завинаги в сърцето ми. Благодарен съм за възможността, която ми бе предоставена тук, а колкото до феновете - благодаря за начина, по който ме подкрепяхте през последните години и особено през последните 14 месеца, когато се изправяхте рамо до рамо с мен във всичко, което преживях, по време на 19-ата минута. Всичко това ме докосна истински. Да бъда част от всичко това през последните седем години ме накара да осъзная, че съм част от нещо уникално и специално. Горе, Вила!", заяви Стан в своето обръщение до феновете.

 


Мениджърът на Вила Пол Ламбърт отново заложи на триото Бентеке - Агбонлахор - Вайман в предни позиции, докато Фабиан Делф, Ашли Уестууд и Якуба Сила стартираха в средната линия.


Рафаел Бенитес остави Фернандо Торес на резервната скамейка, а Демба Ба оглави атаката на лондончани. Оскар също остана на пейката, а Виктор Моузес започна рамо до рамо с Хуан Мата и Еден Азар. Рамиреш и Франк Лампард застанаха рамо до рамо в полузащита.

 


Двубоят на "Вила Парк" стартира на бързи обороти, а още в 14' домакините успяха да открият резултата. Водещият реализатор на Астън Вила Кристиян Бентеке се измъкна от Гари Кейхил и простреля Петър Чех, бележейки 23-ия си гол за сезона. Белгиецът засвидетелства уважение към Стилиян Петров, като под екипа си показа фланелка с името на българския капитан.

 


Точно с началото на 19-ата минута на двубоя, трибуните на "Вила Парк" традиционно се изправиха на крака и започнаха да аплодират Стилиян Петров, който бе заел място в ложите на стадиона със семейството си. В 22' Хуан Мата пусна чудесен пас към Демба Ба, но Брад Гузан излезе навреме и елиминира опасността.


В 30' Челси бе близо до целта, когато Франк Лампард застана зад топката при изпълнение на пряк-свободен удар. Английският национал стреля във вратарския ъгъл, а Брад Гузан не се намеси по най-добрия начин, изпускайки топката, която срещна и гредата.

 

 


Секунди преди почивката на "Вила Парк", гостите от Челси останаха с човек по-малко на терена. Бразилският халф на гостите Рамиреш получи втори жълт картон за опасно влизане в краката на Агбонлахор.


Втората част започна със силна игра на домакините, които се постараха да използват численото си предимство на терена. Още в 47' Габи Агбонлахор опита да удвои резултата, но Гари Кейхил се намеси решително. Рафа Бенитес пък извърши една промяна на почивката, като Давид Луис влезе в игра на мястото на Моузес.


В 51' домакините отново застрашиха вратата на Челси, като и този път Агбонлахор се опита да отбележи. Нападателят обаче позагуби от баланса си и не успя да отправи успешен изстрел. Четири минути по-късно обаче сякаш всичко се преобърна на 180 градуса за Вила. Численото равенство на терена бе възстановено, след като таранът на домакините Кристиян Бентеке бе изгонен за опасна игра спрямо Сесар Аспиликуета.


Изгонването на Бентеке бе последвано от нови лоши новини за Астън Вила, след като в 58' Франк Лампард възстанови равенството в Бирмингам. Легендарният халф получи асистенция от Еден Азар и насочи топката към един от горните ъгли на вратата, матирайки безпомощния Гузан. За Лампард това бе гол №202 с екипа на Челси, което и го изравни с иконата Боби Темблинг.

 


Челси започна да търси и второ попадение, а в 71' гостите бяха ощетени от реферите. Тогава се стигна до меле в наказателното поле на Астън Вила, а Уестууд наглед изчисти топката секунди, преди тя да премине голлинията на вратата. Повторенията обаче показаха, че кълбото вече е било вътре, преди халфът да изчисти.


Горе-долу по това време се стигна и до лоши новини за Рафаел Бенитес и всички фенове на Челси. Капитанът на лондончани Джон Тери се контузи по време на разбъркването, като тепърва ще стане ясно доколко сериозна е травмата на бранителя. Англичанинът бе заменен от Бранислав Иванович.


Постепенно сблъсъкът навлезе в последните си десет минути, като Челси бе отборът, който търсеше повече крайния успех. В 82' Давид Луис пробва отново да отбележи от пряк-свободен удар, но коварното изпълнение на бразилеца бе отразено от Брад Гузан. В 85' дойде ред и на Петър Чех да се намесва, като опитният страж парира силен удар на Уестууд.


Така постепенно се стигна до 88', когато легендата на "сините" Франк Лампард влезе в историята на клуба. "Осмицата" се пласира майсторски в малкото наказателно поле и засече точно подаване на Еден Азар, бележейки своя гол №203 с фланелката на Челси - абсолютен рекорд в историята на европейския шампион.

 

Последните минути стовариха още лоши новини на главата на Рафаел Бенитес, след като разтежение в бедрото получи Еден Азар. Нещо, което почти сигурно ще извади белгиеца от битката с Бенфика във финала на Лига Европа.