Дербито на Пловдив не разочарова - отново голове, емоции и страст (ГАЛЕРИЯ)

галерия:

снимка: Булфото

Голямото дерби на Пловдив отново възпламени българския футбол. Отборите на Локомотив (Пд) и Ботев се срещнаха за първи път от три години насам, а сблъсъкът на ст. "Локомотив" от 11-ия кръг завърши при равенство 2:2.


По два гола за своите отбори реализираха Рангел Абушев и Тодор Неделев, като гостите от Ботев доиграха срещата и с човек по-малко. Червен картон през втората част получи македонецът Бобан Грънчаров, който бе декориран с втори жълт картон за нарушение срещу резервата Серафим Михайлов.


На отлично ниво отново се представиха и феновете на двата пловдивски гранда, които превърнаха срещата в истински футболен празник на трибуните. Така Ботев събра актив от 21 точки след 11 изиграни срещи, колкото вече има и отборът на ЦСКА, наложил се над Монтана. Локомотив вече разполага с 12 пункта, колкото има и Черно море. "Моряците" обаче са с мач по-малко.

 

В самия край "смърфовете" опитаха да стигнат до крайния успех, имайки и числено предимство на терена, но и гостите имаха своите шансове за решителен удар.


Ветеранът Йордан Господинов отново застана на вратата на домакините, докато пред него Стефан Генов разположи полевите футболисти Мартин Кавдански, Кирил Котев, Валери Георгиев, Христо Златински, Даниел Георгиев, Георги Стефанов, Диего, Станислав Маламов, Рангел Абушев и Атанас Курдов. Изкаралият проби в Манчестър Сити Серафим Михайлов отново остана на пейката, изчаквайки шанса си да запише първо дерби на Пловдив.


Наставникът на Ботев Ферарио Спасов гласува доверие на Ернестас Шеткус на вратарския пост, а пред него действаха Бобан Грънчаров, Йордан Христов, Артур Енрике, Асен Караславов, Мариян Огнянов, Тодор Неделев, Рубен Паласуелос, Томаш Иршак, Вандер Виейра и Иван Цветков.

 

За щастие преди началото на срещата нямаше инциденти с феновете на двата тима, които са добре известни със страстната си подкрепа към любимите отбори.


Както и можеше да се очаква, първото полувреме напълно оправда очакванията за голове, като такива паднаха по един в двете врати. Футболът на ст. "Локомотив" също бе на високо темпо, а имайки предвид страхотната атмосфера на трибуните, предпоставките за още едно горещо пловдивско дерби бяха налице. Феновете на на Локомотив и Ботев предложиха различни хореографии, давайки ясен знак, че битка ще има не само на терена.


Още в 2' гостите отправиха първи точен удар в очертанията на вратата, но изстрелът с глава на Бобан Грънчаров попадна в ръцете на Йордан Господинов. Първият гол обаче бе на сметката на Локомотив. В 13' Рангел Абушев получи една топка отдясно на атаката, успя да се измъкне от бранителите на Ботев и с изстрел в далечния ъгъл на вратата матира Шеткус - 1:0 за домакините.

 

Отговорът на "канарчетата" не закъсня, като такъв последва след само девет минути игра. Центриране към Иван Цветков бе спряно от Кирил Котев, но за негов лош късмет, бившият национал на България отклони топката право в краката на непокрития Тодор Неделев. Талантът на Ботев отправи премерен изстрел по земя и не остави шансове на Йордан Господинов - 1:1.

 

До почивката нови стопроцентови шансове за гол нямаше, като попадение на домакините бе отменено поради засада. В 38' Георги Стефанов засече центриране на Маламов и прати топката в мрежата, но флагът на страничния съдия бе вдигнат високо във въздуха. В добавеното време Тодор Неделев опита да отбележи втори гол с изстрел от дистанция, но шутът му бе твърде неточен.

 

На почивката Ферарио Спасов бе принуден да извърши смяна в своя състав, след като Вандер Виейра получи контузия още в началните минути на сблъсъка. "Кариоката" стисна зъби и доигра първото полувреме, но на почивката бе заменен от Петър Атанасов.


Още в началото на втората част усещането за голямо дерби се засили, след като двете публики продължиха да правят шоу на трибуните. Факли, димки и пиротехника нарушиха временно видимостта на терена, което и за кратко наложи спирането на двубоя.


Скоро играта бе подновена, а резултатът не закъсня. В 57' гостите осъществиха пълен обрат и излязоха напред в резултата, а точен във вратата на Йордан Господинов отново бе талант №1 на "канарчетата" Тодор Неделев. Ботев осъществи чудесна комбинация пред пеналтерията на Локомотив, която завърши с подаване на Иршак към непокрития Неделев. Младият халф стреля технично с левия крак и прати топката в мрежата за 1:2.


Малко след това Стефан Генов бе принуден да погледне към своята резервна скамейка, извършвайки първи промени в състава си. Николай Дюлгеров и Серафим Михайлов получиха доверието на наставника, а местата си отстъпиха Георги Стефанов и Атанас Курдов.

 

На ст. "Локомотив" продължи да бъде горещо, а в 66' страстите отново достигнаха връхната си точка. Резервата Серафим Михайлов финтира Бобан Грънчаров с първото си докосване в срещата, като македонецът извърши нарушение срещу младия нападател. Реферът Станислав Тодоров нямаше друга опция, освен да вдигне втори жълт картон на бранителя, изпращайки го под душовете. Това от своя страна доведе до реакция и на Ферарио Спасов, който извади от игра Мариян Огнянов за сметка на Ангел Рахов.


Съвсем нормално, имайки предвид численото си предимство, домакините от Локомотив се хвърлиха в атаки по посока пазената от Ернестас Шеткус врата. В 69' капитанът Христо Златински получи възможност да стреля от пряк-свободен удар, но халфът изпрати топката право в стената. Минути по-късно Тодор Неделев бе много близо и до хеттрик, след като младокът стреля много силно и точно с десния крак. Йордан Господинов обаче се разтегна и майсторски отрази в корнер.


Усилията на домакините все пак дадоха резултат в 84', когато натискът на Локомотив доведе до изравнително попадение. Даниел Георгиев центрира отлично в наказателното поле на "канарчетата", а Рангел Абушев отбеляза втория си гол в дербито, бележейки с глава за 2:2. Само минута по-късно отново Абушев получи великолепна възможност за хеттрик, но този път "четворката" на Локомотив стреля неточно с глава от чиста позиция.


До края на срещата и двата тима опитаха да достигнат до трети гол, но такъв не последва. Така Локомотив и Ботев разделиха по точка в поредното хубаво дерби между тях, отново предложило много емоции и голове.