15 държави в битка за медали на Балканското по лека атлетика

снимка: SPORTA.BG

Балканското първенство по лека атлетика в Питещ (Румъния) ще събере за първи път в историята състезатели от 15 държави.

Битката между най-добрите атлети ще се проведе на реновирания общински стадион днес и утре. Чисто новата писта (Conica) бе тествана за пръв път миналата седмица с националния шампионат на Румъния. След настояване и помощ от страна на президента на румънската федерация, община Питещ е осигурила средствата за реновацията и е успяла да завърши проекта за рекорден срок от един месец.

В момента това е най-добрият лекоатлетически стадион в Румъния. Въпреки икономическата криза Йон Санду е успял да осигури и добър награден фонд на обща стойност 20 000 евро, които ще се разпределят сред най-добрите 10 мъже и 10 жени в първенството.

По време на официалната пресконференция президентът на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ) Добромир Карамаринов поздрави домакините за добрата организация и изрази задоволството си от факта, че румънската атлетическа федерация възобновява активното си присъствие на балканската сцена след дълго прекъсване. Те са домакини на Балканско първенство за мъже и жени за пръв път от 12 гонини насам.

Тази година Балканиадата по планинско бягане бе проведено в Румъния (15 юни Ватра Дорне), а в края на ноември Букурещ ще бъде домакин на 4-тата Балканска атлетическа гала. За пръв път в историята 15 страни ще участват на Балканско първенство за мъже и жени в Питещ.

На предишното издание в Стара Загора 2013 участващите отбори бяха 12, но след присъединяването на Грузия, Кипър и Словения през октовмри 2013, АБАФ вече има 15 страни членки. Балканската атлетика се радва на все по-голям интерес от страна на Европа, доказателство за което е фактът, че почетни гости на първенството в Питещ са двама от вицепрезидентите на Европейската Атлетическа асоциация Ц Карел Пилни (Чехия) и Жан Грасия (Франция), както и президентът на атлетическата федерация на Норвегия Свен Арне Хансен.

Балканската атлетика е поканена за втора поредна година да участва със свой сборен отбор на т.нар. "Мач на гигантите" (DecaNation) на 30 август 2014 г. в Анже, Франция, където ще премери сили с още 7 от най-добрите национални отбори в света. Селекцията на състезателите, които ще представят Балканите ще бъде направена сред победителите в съответните дисциплини от първенството.

Успоредно с Балканския шампионст в Питещ се провежда и медиен семинар за балканските страни, в сътрудничество с Международната федерация на атлетическите федерации (ИААФ). Лектори на семинара са Ана Леняни (Италия), медиен директор на ИААФ, Иван Чешанков, коментатор за ДЕвроспорт" (България), Джан Коркмазоглу (Турция), международен съдия и технически делегат.