10 хиляди изживяха незабравима Night of the Jumps

галерия:

снимка: БТА

Давид Риналдо спечели световната титла по мотоциклетизъм в дисциплината свободен стил след незабравима и изключително драматична вечер в зала "Арена Армеец" в София.

Френският пилот счупи ръката си в предпоследния си скок на финалната част на състезанието, а последвалият го Либор Подмол, който трябваше да направи един обикновен трик, за да го задмине в генералното класиране, прояви изключително джентълментство и отказа да довърши своето изпълнение, за да може неговият колега да триумфира с титлата.

Корпоративна Търговска банка (КТБ) и Цветан Василев от години са сред най-големите меценати на българския спорт, като банката е подпомогнала Българската федерация по мотоциклетизъм с близо 2.8 милиона лева в периода 2008 - 2013 г.

4052078

Финансовата институция също така дари 100 билета за "Нощта на скоковете" на студенти отличници и изявени спортисти от Университета за национално и световно стопанство – София (УНСС). Жестът е продиктуван от желанието на КТБ да изгради символичен мост между подкрепяните от нея инициативи в сферата на спорта и науката.

4052079

Иначе Риналдо водеше с точка в генералното класиране преди състезанието в България, което е последно за сезона в Нощта на скоковете. Той се представи отлично в първите си няколко опита, но в предпоследния се приземи лошо, изпусна контрол над своя мотоциклет и се заби в стената, което доведе и до тежката фрактура в костица на ръката.

4052080

Останал на един трик от титлата обаче, неговият колега Подмол не изпълни финалния си скок за удвояване и с това остана пети в класирането в София, което го остави на второ място в шампионата. Победител от Гран при на България стана испанецът Майкел Мелеро, който взриви 10-хилядната публика в "Арена Армеец" още в квалификациите, спечелени по изключително убедителен начин.

4052081

Надпреварите за най-висок скок и за най-добро завъртане от рампата пък доминираше световният рекордьор в първата дисциплина Масимо Бианкончини от Италия. Освен големите победители Либор Подмол и Давид Риналдо, Българска федерация по мотоциклетизъм също получи своето голямо признание.

4052082

Отличието за най-добър организатор беше връчено на Румен Петков и Богдан Николов за пореден път от председателя на комисия "Мотокрос и супермото" към Международната федерация по мотоциклетизъм д-р Волфганг Сръб, съобщава БТА.

4052084

Класиране от състезанието в София:

1. Майкел Мелеро (Испания), КТМ - 418 точки

2. Давид Риналдо (Франция), Ямаха - 402

3. Реми Бизоар (Франция), Кавазаки - 393

4. Петер Пилат (Чехия), КТМ - 382

5. Либор Подмол (Чехия), Ямаха - 331

6. Дани Торес (Испания), КТМ - 303

4052085

Генерално класиране в шампионата:

1. Давид Риналдо (Франция), Ямаха - 161 точки

2. Либор Подмол (Чехия), Ямаха - 154

3. Брис Изо (Франция), Ямаха - 114

4. Майкел Мелеро (Испания), КТМ - 111

5. Петер Пилат (Чехия), КТМ - 103

6. Дани Торес (Испания), КТМ - 94