10 дена до откриването на световното първенство по футбол

снимка: БТА/AP

10 дена остават до откриването на световното първенство по футбол в Бразилия.

След близо четири годишно чакане феновете на футбола ще могат отново да се насладят на най-интересния футболен турнир.

На 12 юни от 23:00 часа е първата среща между отборите на Бразилия и Хърватия.

Официалният сайт на световната футболна федерация (ФИФА) продължава да ни напомня за интересни факти около всички мондиали с числото на оставащите дни до откриването.

След испанският триумф в ЮАР преди четири години, Европа поведе в голямата битка на континентите. От началото през 1930-та година борбата между Южна Америка и Европа е неизменна част от историята на световните първенства.

С победата на Испания пред 4 години, Европа вече има 10 титли срещу 9 на Южна Америка. 20-та титла ще се реши именно в Бразилия.

Има няколко много интересни факта около домакинството и световните шампиони. Досега европейски отбор никога не е печелил титла в Южна Америка. Единственият път, в който европейски отбор триумфира извън Стария континент е именно Испания в Африка на миналия шампионат.

Отборът на Италия води сред европейските колоси. „Адзурите“ имат цели 4 титли, докато Германия три пъти е била номер 1 в света. Англия, Франция и Испания добавят по един успех.

В Южна Америка само три отбора са печелили световната титла. Бразилия е номер 1 по този показател в света със своите 5 титли, докато Уругвай и Аржентина имат по 2.