Скандал! Волейболната федерация е нелегитимна от 6 месеца

Вече шести месец Българска федерация по волейбол е без подновен лиценз от страна на спортното ни министерство. Причината е, че самата БФВ не е пожелала да заяви подновяването , което е трябвало да направи в началото на месец април, а ММС да извърши в рамките на два месеца нужната оценка и да се произнесе относно нейното продължаване. Законовата процедура е заложена така, че да не възникне ситуация на изтичане на лицензията. Защо нито БФВ, нито ММС са се съобразили със законовите изисквания?

Резултатът е очевиден – страницата на спортното ни министерство все още потвърждава, че Българска федерация волейбол е нелегитимна институция вече шести месец.

Този факт очевидно не притеснява нито БФВ, продължаваща да усвоява ударно и на редовни порции държавното финансиране, отпускано от ММС, а то пък – от своя страна, явно си затваря очите и продължава да нарушава собствените си закони и наредби, като предоставя финансиране и признава дейността на една нелегитимна (според собствените му закони) спортна организация. Защото пак според тези закони, действието на лицензията се прекратява служебно, ако не е подновена в съответния срок. С други думи, лицензия няма към момента, независимо от действието или бездействието на която и да било институция или организация.

За да е ясно какво е значението на спортната лицензия за спортните федерации – без лицензия една спортна федерация няма право да осъществява дейност като легитимна спортна организация, в т.ч. да организира вътрешни първенства и международни домакинства, да регистрира спортни резултати, да присъжда титли и да определя съставите на националните отбори, да получава държавно финансиране под каквато и да е форма, и най-важното на фона на предстоящото домакинство на Световното първенство през 2018 г. – без лицензия Българската федерация по волейбол няма легитимност пред международните волейболни институции. А те от своя страна надали са информирани, че от 6 месеца българският волейбол не е представен от легитимна спортна организация.