Шефът на баскета: Беше ясно, че ще изберат Везенков в Драфта, ако заиграе в НБА, всеки ден ще му бъде трудно

снимка: Булфото

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков бе убеден, че Александър Везенков ще бъде изтеглен в Драфта в НБА през тази година. Баскетболистът бе избран от Бруклин под №57, a Глушков смята, че това е успех не само за Везенков, а и за целия ни баскетбол.

„Беше ясно, че ще бъде в Драфта, защото има качества и вече могат да го следят на високо ниво. Това е една много радостна новина. Барселона е на ниво на организация почти като НБА. Нещата обаче са вързани, защото той още има договор с клуба и вече е въпрос на договорки как ще стане всичко. Аз не мога да кажа.

Ако си зададем въпроса дали той е продукт на българския баскетбол, ще има хора, които казват да, други – не. Въпреки всичко, ние сме щастливи изключително много, защото той е българин и това е успех.“

Георги Глушков е единственият нашенец до момента, който е имал шанса да играе в НБА, като през сезон 1985/86 носи екипа на Финикс Сънс. Той разкри какви, според него, ще са най-големите трудности за Везенков в Лигата.

„Ако заиграе в НБА, всеки ден ще му бъде трудно. Той обаче е свикнал с конкуренцията и да работи много и знае как да се справя. Единственото по-различно е, че там времето за тренировки е по-малко и трябва да намери начин да бъде непрекъснато във форма.“, сподели Глушков пред bgbasket.com.