Националките по волей до 23 г. се целят в топ 8 на Световното

снимка: bgvolleyball.com

Националният отбор по волейбол на България за жени до 23 години гони място в първата осмица на предстоящото Световно първенство в Словения. Това е задачата поставена от БФВ пред тима ни, който е воден от Антонина Зетова, стана ясно на пресконференция в Пресклуб „България“ днес.

„Влизане сред първите осем в света е цел, поставена, от федерацията. Моята лична цел е да се борим във всеки мач за всяка спечелена точка“, коментира Тони Зетова.

Младите ни националки са в група В на шампионата, като съперници на България в първия етап ще са силните отбори на Бразилия, Япония, Турция, Куба и Кения. Тимът ни започва с мач срещу Япония, който ще бъде на 10 август от 21:00 ч (б.в)

Мондиалът ще се проведе по експериментални правила на ФИВБ, като се играе до четири спечелени гейма от седем възможни. В отделните части се играе до 15 спечелени точки. Друга новост е, че нямаш право да влизаш в игрището при изпълнение на начален удар. От щаба изразиха мнние, че тези правила промменят коренно начина на подготовка и мислене по време на самата игра. Волейболистките ни вече изиграха две контроли с Турция по новите правила, като споделиха, че концентрацията ще бъде с основна роля за развитието на резултата в геймовете:

"Геймове протичат много бързо, като един може да свърши за миг. Разковничето там може би ще е около десетата точка, докато при нормалните геймове е след 20-а. За мен лично тези правила са по-трудни, сподели Силвана Чаушева.

Капитанката на тима Гергана Димитрова, която не бе със състава по време на контролите в Турция, поради участие с женския национален отбор, изрази сходно мнение: "Според мен е грешно да се изпробва тази система точно на Световно първенство, предвид значението на подобен турнир. Ако не си достатъчно концентриран геймът може да свърши за броени минути и докато се нагодиш към съперника, мачът може вече да е свършил“.

Тимът ни заминава за Световното първенство в  Словения утре, 8 септември сутринта. На предишния Мондиал за жени до 23 години, който се проведе през 2015 година, нашите момичета завършиха седми.