Кирил Николов-Дизела пети в генералното класиране по Скайрънинг за сезон 2017

снимка: disl.bg

След напрегнат и изпълнен с обрати сезон, Кирил Николов-Дизела завърши 2017 година на пето място в ранглистата по Скайрънинг. На 14 Октомври 2017г. в Лимоне, Италия се проведе последният старт за сезона – Limone Extreme Skyrace.  Limone Extreme Skyrace е с дължина 29 км и денивелация от 2540 м. Нетипично за Октомври, времето предложи на състезателите слънце и температури от 24-25 градуса. Първи финишира италианецът Марко Дегаспери за 03:07:32 , а Кирил завърши на 9 място, с време 03:20:06. При жените първото място зае Тове Александрерсон, която избяга разстоянието за 03:31:08.

Дисциплината Sky Classic, в която се състезава и Дизела, се състоя от 12 старта през сезона, като нашето момче стартира на 8 от тях. За финалното класиране се взимат петте най-добри представяния на бегачите. Лидер в Генералното класиране е италианецът Марко де Гаспери, следван от испанците Егеа Аритц и Маргарит Ян. Първа при жените за 2017г. е испанката Шейла Авилес.
След финала на състезанието, Кирил сподели: „Беше дълъг и тежък сезон изпълнен с положителни и отрицателни емоции. Радвам се, че успях за втора поредна година да се задържа в челните позиции на класацията за Световната Купа и вярвам, че 2018 ще е още по-успешна за мен в Скайрънинг Сериите.“

Освен старта на 14ти Октомври, ден преди това – на петък 13-и, отново в Лимоне се проведе и Европейското по Вертикален Километър, където Кирил завърши на 9то място. По неговите думи: „ Това бе експериментално участие. Целта бе да проверя състоянието и възможностите си и в тази дисциплина.“  На старта на Вертикалния километър в Лимоне, България имаше участие и при жените. Рекордьорката по Ком-Емине и водеща състезателка по ски бягане - Антония Григорова завърши на 17-о място в дисциплината.

Друга родна състезателка – Десислава Христова, зае 30тото място в Генералното класиране, след стартовете си в Salomon Glen Coe Skyline в Шотландия на 17 Септември и TROMSØ SKYRACE в Норвегия на 5 август 2017г. В Норвегия Деси се класира на 13-а позиция, след като избяга трасето с дължина 57 км и денивелация 4800 м за време 11:31:30.

Силно представяне на Световното за Юноши, по-рано през годината, отбеляза и младежкият ни отбор по вертикално бягане. Мирослав Спасов и Борислав Алексиев участваха на Comapedrosa Skyrun в Андора в дисциплините Вертикален Километър и Sky Classic. Миро се класира на 9то място във Вертикалния Километър и 11-и на Sky Classic за мъже под 23 години. Борислав пък зае две 18-и места сред младежите.

След кратка почивка, подготовката за Сезон 2018 за нашите състезатели продължава. Тогава те ще имат възможност да бягат и на родна земя по време на старта на Пирин Ултра 2018. Преди броени дни, състезанието стана част от официалния календар на Сериите по Скайрънинг за 2018 г. "С нетърпение очаквам старта в Пирин, където се надявам да дойдат едни от най-добрите бегачи в света по скайрънинг", сподели Кирил Николов.

С цели и амбиции за 2018 г., председателят на Българската Федерация по Вертикално бягане, Димитър Димитров, сподели: "Първият сезон след "рестартирането" на дейността на Федерацията беше наистина вълнуващ. Доказахме, че имаме интересно бъдеще в света на техничното планинско бягане. Надявам се да можем да надградим значително над успехите на Дизела, Деси, Антония, Миро и Боби през 2017-та. Бихме искали в подготовката за новия сезон да привлечем нови хора към екипа и активностите на Федерацията, затова планираме отворена среща през Ноември в София с всички заинтересувани от дисциплината. България има всички предпоставки да реализира състезатели и състезания на световно ниво в този спорт, и от всички нас, като общност зависи дали това ще се случва".