Режат бюджета за Токио 2020 с 1 милиард

снимка: twitter.com

Координационното звено към Международния олимпийски комитет (МОК) започна преговори с организаторите на Олимпиадата в Токио 2020 за намаляване на разходите по подготовката на летните игри.

Председателят на комисията Джон Коутс призова бюджетът да бъде намален с близо 1 милиард долара, след като той нарасна двойно до 12.5 милиарда от спечелването на кандидатурата на японците през 2013-а до момента, пише bgathletic.bg.

Вицепрезидентът на МОК Коутс сподели за разработването на планове, включващи съкращение на броя охранители и други мерки за орязване на бюджета. Намаляване на площта на олимпийското село също е включена в програмата.

"Искаме да обсъдим конкретни мерки, които ще доведат до намаляване на разходите", заяви президентът на организационния комитет за Олимпиадата Йоширо Мори преди началото на заседанието.

През миналия месец пък организаторите на летните игри започнаха своеобразна реформа. Те обявиха, че са подписали невероятните 43 спонсорски договора, които ще покрият 2,8 милиарда долара от бюджета. Още над 2 милиарда пък бяха спестени след преместването на някои дисциплини във вече съществуващи арени.