Динамита Райън Дей с гръмовен обрат на снукър Мастърс срещу Динг

галерия:

Райън Дей осъществи велик обрат в първия кръг срещу Динг Джунхи на втория по значимост турнир в света на снукъра - Мастърса в Лондон. Динамита, както е прякорът на уелсеца, избухна съвсем навреме, за да заличи пасив от 3 фрейма и в крайна сметка победи с 6:4 партии.

Надпреварата на 16-те топ играчи в снукъра почна вчера, когато Марк Уилямс инфарктно надви световния №1 Марк Селби със 6:5, а Марк Алън нямаше особени трудности срещу дебютанта от Белгия Лука Бресел.

В днешната следобедна сесия Райън Дей стартира ужасяващо и на няколко пъти сгреши супер лесни топки. Това позволи на китаеца Динг да натрупа аванс от 3:0 фрейма, като в първия зрителите в "Алекзандра Палас" видяха и сенчъри брейк от щеката на азиатеца.

Точно преди почивката обаче Динамита се посъбуди и записа първа партия на своята сметка.

След 20-те минути в съблекалните Дей се появи напълно преобразен. Той нижеше дълги червени в откриващия си удар, а после бавно и методично трупаше солидни точкови брейкове. Така уелсецът изравни за 3:3 и пренесе напрежението в стола на Динг Джунхи.

Най-драматичен бе седмият фрейм. В него Динг се окопити и получил лесна маса не се виждаше как ще сгреши. Точно тогава обаче той направи безумен фаул с помощния мост и синята топка и съдията го отсъди. Райън Дей използва по чудесен начин открилата се възможност и поведе след пълно разчистване и четвърта поредна партия в своя полза.

После Дей спечели и пети пореден фрейм, с което се доближи само на една партия от крайния успех. Все пак Динг живна леко и спечели следващия фрейм. Това обаче не го спаси и след поредната му грешка, Райън Дей застана на масата и с нова стотачка заслужи мощни овации от препълнената зала.

С победата си Динамита се класира за четвъртфинал на снукър Мастърс и си осигури минимум 25 000 паунда.

В късната сесия тази нощ Джъд Тръмп излиза срещу Лианг Венбо. Утре са дуелите между Рони Осъливан и Марко Фу, както и Бари Хоукинс и Кайрън Уилсън.