Норвегия поведе в група "А" на Световното

Отборът на Норвегия оглави класирането в група "А" на Световното първенство по хокей на лед след победата с 3:2 над Дания.

 

Възпитаниците на Рой Йохансен записаха втори успех и останаха единственият отбор с пълен актив от 6 точки в групата. Патрик Торесен донесе победата над датчаните с гол 2:32 минути преди края. Норвегия взе аванс от 2:0 след попадения на Андрес Бастиансен и Матс Триг, но позволи на съперника да изравни след два бързи гола в първата половина на третата част на Стефан Ласен и Мадс Бьодкер.

 

Втори в групата с 5 точки изненадващо е Швейцария, който вчера сензационно победи 24-кратните шампиони от Канада с 3:2 след дузпи с единствено попадение при наказателните удари на Рето Сури. В друг мач от групата Беларус постигна първа победа в надпреварата след 4:3 над Словения.

 

В група "Б" САЩ се изравни с лидера Русия след 4:1 над аутсайдера Латвия. Боби Бътлбър и Тим Стейпълтън се отличиха с по гол и асистенция, а Дейвид Мос и Мат Хънуик също вкараха за американците. Артурс Кулда изведе латвийците напред в началото на втората част, но до края вратарят на северноамериканците Бен Бишъп беше непробиваем и завърши с 19 спасявания.

 

Защитаващият титлата си Русия също продължава с пълен актив от 6 точки след 4:1 над Германия. С хеттрик за 26-кратните световни шампиони се отличи Иля Ковалчук, а вратарят Семьон Варламов отрази 26 шайби.

 

Франция постигна първи успех в групата след 3:1 над Австрия. С основен принос за успеха беше вратарят на "петлите" Кристобал Юе, което спаси 35 удара.