Нов умопомрачителен обрат: България набра скорост и вече мечтае за медал (СНИМКИ)

галерия:

снимка: cev.lu

България осъществи поредната брилянтна победа в елиминационната фаза на Европейското първенство по волейбол, след като записа страхотен успех с 3:1 (28:30, 27:25, 25:22, 25:20) над Германия в четвъртфинал, игран Гданск.

 

Възпитаниците на Камило Плачи бяха много изморени след изиграния вчера петсетов трилър срещу Полша и започнаха слабо, губейки първата част по нелеп начин след аванс от 16:11.

 

Последва нова критична част, в която България изоставаше на няколко пъти, но Йосифов навреме записа отлична серия от сервиси, а след това отборът устиска аванса си и изравни след 27:25.

 

Следващите два гейма минаха почти изцяло под диктовката на българския отбор, който заслужено спечели и вече мечтае за победа на полуфиналите и мечтан финал!

 

Камило Палчи отново се доказа като невероятен специалист в тактиката и ротациите, след като извади неефективните Алексиев и Теодор Тодоров, а Пенчев и Ники Николов бяха сред най-добрите на терена. След слабо начало и Скримов се разигра, а Соколов, Салпаров и Братоев бяха на отлично ниво. Виктор Йосифов обаче с ключови блокади и сервиси бе най-добрият на терена за "лъвовете".

 

 

Така България се класира на полуфинал срещу Италия, като мачът е по ТВ7 от 19:00 часа в събота.

 

В мача най-резултатен отново беше Цветан Соколов с 29 точки (3 аса, 3 блока), след вчерашните 35 пункта. Йосифов регистрира 16 точки и 3 аса, примесени с 6 блокади. Скримов пък, който се разигра в края, записа 9 точки.

 

 

Гейм №1

 

Калиберда с блок аут откри сметката на своите в мача - 0:1. Отново той и аут на Йосифов направиха 1:3, а Гроцер по правата - 2:4. Тодоров с блокада изравни, а мощна атака на Соколов по блока даде първи аванс на България - 5:4. "Лъвовете" дори поведоха с 6:4, но последваха няколко неточности в атака и в защита, което заличи аванса, а техническата пауза дойде при 8:7 след ас на Тодор Скримов.

 

Двубоят продължаваше да се движи точка за точка, но две поредни точки на Йосифов от блок направиха 13:11 в полза на българите - таймаут за Хайнен. Това обаче не помогна - атака и блок на Алексиев, както атака на Йосифов и 16:11 за България!

 

След техническата пауза обаче настъпи необяснимо отпускане в отбора - Калиберда, Бьоме и Гроцер успяха да неутрализират разликата, но Цветан Соколов с блок аут успя да прекъсне серията - 18:16. Ас на Йосифов пък направи 19:16. Разликата стана и 4 точки след аут на Калиберда - 21:17. Соколов реализира 22-а точка за България при 22:19, а Алексиев по правата - 23:21, след като Гроцер направи брейк точка. За съжаление, Алексиев беше хванат на блок, а Шварц наниза и ас от флот за 23:23.

 

Соколов с нов блок-аут даде гейм пойнт за България, но Гроцер с атака по диагонала изравни. Щоервалд отново ни наниза ас за 24:25, но Алексиев успя да спаси - 25:25. Скримов по правата спаси още една точка за 26:26, а след атака на Соколов - 27:27. След атака с Калиберба и блок срещу Соколов Германия спечели "загубения" гейм - 28:30.

 

 

Гейм №2

 

България започна неуверено със забивка в аут на Алексиев, но след това българската блокада заработи отлично, а добрата работа в защита осигури отлични топки за Братоев, който ги насочваше основно към Соколов - 6:3. Прекъсването на Хайнен обаче свърши работа, резултатът беше изравнен, а Германия поведе със 7:8.

 

Немците продължиха по-добре и поведоха с 8:10, но Соколов собственоръчно върна равенството за 10:10. Гроцер обаче вкара нов силен сервис, а Калиберда с блок аут направи 12:14. Соколов и Пенчев успяха да помогнат да се стигне до 15:15, но Калиберда реализира атака пайп - 15:16.

 

Решителната част започна с размяна на точки, като българите пропуснаха няколко добри шанса да дръпнат в резултата - 19:19 след атака по диагонала на Алексиев. Йосифов с мощен ас от 105 км/ч направи 21:20 и таймаут за Германия. Виктор обаче запази самообладание и с нов ас направи 22:20. Резултатът обаче беше изравнен след поредното съдийско престъпление - антена след атака на Пенчев, която обаче беше докосната след блокадата на Германия - 22:22.

 

Резултатът продължи да се движи точка за точка, но Соколов и Алексиев бяха хванати на блок и това доведе до 24:25 - таймаут за Плачи. Това даде резултат и Йосифов направи отличен блок, а след грешка в полето на немците - пас към Соколов и 27:25.

 


Гейм №3

 

След добрия край на предната част българите допуснаха ранен дефицит при 3:6. На няколко пъти той можеше да бъде съкратен, но Салпаров и Соколов не се разбраха в защита, а съдията с нова престъпна небрежност не отсъди двоен удар на Калиберда - 5:8.

 

Положението стана сериозно при 5:10 за немците след грешки на Алексиев (сменен от Скримов) и Соколов, но именно Скримов заби две ключови топки, а Ники Николов записа два поредни много силни сервиси - 8:10. Немците отново поведоха с 4 точки, но Скримов с отлични атаки и Братоев с хубав сервис направиха 12:12, а след грешка на Бьоме - 14:13. След две грешки в българския лагер обаче немците отново успяха да дръпнат при 15:16 за втората техническа пауза.

 

Соколов направи два страхотни аса за 18:16, но Пенчев пропусна забивка и резултатът беше изравнен - 18:18. Резултатът се запази и в следващите точки, въпреки че немците можеха да допуснат брейк точка след блок на Йосифов. След флот на Скримов обаче съперникът не успя да атакува, а Пенчев заби през двоен блок по дългия диагонал - 23:21. Гроцер сбърка сервис за 24:22. Йосифов прати мощен сервис, а България имаше три атаки, за да затвори гейма - последният пас бе насочен към Соколов и диагоналът без пощада направи 25:22 и 2:1.

 

 

Гейм №4

 

България започна силно четвъртата част, но няколко грешки в нападение и неточности в защита позволиха на немците са откъснат с лек аванс от две точки на техническата пауза след атака на Калиберда - 6:8.

 

След паузата съдията отново се опита да помогне на немците като не свири носена топка на Калиберда, но това не помогна - две атаки в аут на Гроцер и блок аут на Скримов за 11:10, а Соколов след отлична защита заби по късия диагонал за 12:10. Гроцер върна една точка с ас за 14:13, а Соколов заби в аут за 14:14. След таймаут на Плачи Соколов успя да забие по късия диагонал, а след това да направи и блокада - 16:14 и втори технически таймаут.

 

Фром с ас успя да изравни за 16:16, но след това сбърка, а Гроцер прати от забивка по късия диагонал в аут - 18:16. Контраатака на Николов след успешен сервис на Пенчев направи 20:17, а Ники отново направи ас за 21:17. Последва страхотно разиграване и 22:17 след атака на Николов през центъра. 23:17 пък стана скоро след това, след като Калиберда изпрати топката 4 метра в аут.

 

Резултатът стана и 24:17 след блок аут на Скримов, но настъпи леко отпускане, което доведе до таймаут за Плачи при 24:20. Това помогна и след ново тежко разиграване Николов заби през центъра - 25:20, 3:1 и България на полуфинал!!!