УЕФА реши да остави допълнителните съдии

снимка: БТА

Европейската футболна асоциация взе решение да продължи с назначенията за двама допълнителни съдии за мачовете от плейофите в Шампионската лига през сезон 2012/2013, в груповата фаза на Лига Европа и в мача за Суперкупата на Европа.

 

Решението на УЕФА потвърждава становището на Международния борд по правилата на играта от 5-и юли за да бъдат утвърдени някои промени.

 

Тези промени ще позволят използването на тези допълнителни съдии, като по този начин се признава, че те са необходими за осигуряването на безпристранстно съдийство на мачовете.

 

За първи път този експеримент беше проведен през 2008-а година на Европейското първенство за юноши (до 19 години).

 

В сезон 2009/2010 бригади с шестима арбитри - главен рефер, двама асистенти и четвъртия съдия, бяха назначавани на всичките 144 мача в груповата фаза на турнира Лига Европа, както и в следващите мачове от елиминациите.

 

След решение на Борда IFAB този процесът продължи в Шампионската лига и Лига Европа през сезоните 2010/11 и 2011/12. По същество допълнителните асистент-съдии трябва да осигуряват два допълнителни чифта очи, които да наблюдават играта в наказателното поле и около аутлиниите и да сигнализират главния рефер за нередности, които те може би са пропуснали.

 

Главният съдия обаче си остава единствен на терена, който взима решенията от всякакъв характер на терена през цялото време.