Дортмунд разнищи безобразния Тотнъм в Лига Европа (ВИДЕО)

галерия:

снимка: БГНЕС/EPA

Борусия (Дортмунд) надигра по категоричен начин Тотнъм в едно от дербитата на осминафиналите в Лига Европа, но спечели „само“ с 3:0 домакинството си на препълнения стадион „Сигнал Идуна Парк“.

Домакините имаха подчертано превъзходство през целия сблъсък, но заради неточен мерник и добрите изяви на вратаря Юго Льорис не можаха да разгромят съперника. Пиер-Емерик Обамеянг с 33-ия си гол (в 38 мача) от началото на сезона откри резултата в 30-ата минута, а в 60-ата Марко Ройс се събуди и реализира второо попадение в мрежата на „шпорите“.

В 70-ата пък страхотна триходова комбинация между Обамеянг, Мъхитарян и Ройс бе завършена безпощадно от последния за 3:0.

Тотнъм не предложи нищо в атакуващ план и оказа твърде незначителна съпротива на своя противник, като обяснение за това може да се намери във факта, че мениджърът Маурисио Почетино бе направил цели седем промени в състава в сравнение с дербито с Арсенал от Висшата лига.  

Домакините откровено мачкаха съперника си през първия четвърт час и като по чудо не стигнаха до откриване на резултата. Донякъде това можеше да се очаква, с оглед на стартовите състави на двата тима, но единствено усилията на вратаря Юго Льорис опазиха "шпорите" от сериозно изоставане в самото начало.

Ерих Дурм, Пиер-Емерик Обамеянг и особено Хенрих Мъхитарян имаха отлични шансове да се разпишат, но или сантиметри ги разделяха от гредата, или Льорис се представяше блестящо на вратата си. 

Следващите 15-ина минути не бяха толкова взривоопасни за Тотнъм и гостите като че ли се успокоиха, защото на пръв поглед притъпяваха последвалите действия на домакините. Високата преса на гостите обаче бе поизоставена, а за сметка на това Дортмунд започна с повече разигравания да опитва да превземе вратата на Льорис и това даде резултат.

В 30-ата минута Дортмунд поведе след центриране отдясно на Марсел Шмелцер при продължителна акция на домакините, което бе засечено с глава от Обамеянг за 1:0. Защитниците нямаха никакъв шанс във въздушния дуел с габонеца, който реализира осмия си гол в Лига Европа и 33-ия в 38-ия си мач от началото на сезона във всички турнири.

В оставащото време до края на полувремето Тотнъм продължи твърде рядко да излиза от собствената половина, но и домакините не стигнаха до ново чисто положение.

В 50-ата минута Хенрих Мъхитарян със страхотно подаване в коридор изведе Обамеянг на стрелкова позиция в наказателното поле, но техничният удар по диагонала на габонеца се превърна по-скоро в пас към Гонсало Кастро, който от изключително малък ъгъл нацели гредата.

В 60-ата след заучено изпълнение на корнер Невен Суботич игра с глава и насочи топката към далечната греда, където непокрит бе оставен Марко Ройс, който с мощен изстрел почти от упор не остави никакви шансове на Льорис - 2:0.

В 70-ата минута Дортмунд направи феноменална атака, след като Обамеянг разнищи двама бранители и пусна хитро за Мъхитарян, чието меко центриране в наказателното поле бе засечено с прецизен шут от страна на Ройс за 3:0.

Преди мача

Без съмнение в световен мащаб най-сериозен интерес предизвиква дербито Ливърпул – Манчестър Юнайтед, но Дортмунд – Тотнъм е сблъсъкът между двата най-високопоставени тимове в турнира към момента.

„Жълто-черните“ са втори в германската Бундеслига, а Тотнъм е на подгласническото място в английската Висша лига. Домакините са непобедени във вече 11 мача през 2016 година и „шпорите“ ще се опитат да нанесат първо поражение на тима на Томас Тухел.

Дортмунд бе в групата на ПАОК с Димитър Бербатов, като отбеляза общо 20 гола в досегашните си шест домакинства в турнира, но за първи път се изправя срещу толкова качествен съперник като Тотнъм.

В исторически план най-изразителното поражение на „шпорите“ в евротурнирите е регистрирано в Германия – 0:8 от Кьолн в Интертото през 1995-та, но до подобен развой няма как да се стигне в тазвечершния мач.

Състав на Борусия (Дортмунд):

Състав на Тотнъм: