Исторически гол на Рууни донесе победата над Ливърпул (ВИДЕО)

галерия:

снимка: БГНЕС/EPA

 Отборът на Манчестър Юнайтед спечели дербито на английската Висша лига от 22-я кръг, след като спечели с минималното 1:0 гостуването си на Ливърпул.

Единственото точно попадение, и единственият точен удар, в срещата бе дело на Уейн Рууни, с което той подобри рекорда на Тиери Анри за най-много отбелязани голове за един отбор в Премиършип. След този успех играчите на Луис ван Гаал събраха актив от 37 точки и се доближиха на 2 от Топ 4.

Играчите на Юрген Клоп пък за пореден път разочароваха феновете си и остават на 9-та позиция с 31 пункта. Интересно в срещата бе, че германският специалист направи смените си едва след 80-та минута, което оказа влияние, тъй като Бентеке и Айб, които се появиха от пейката, не успяха да направят нищо адекватно пред вратата на Давид де Хеа. 

Срещата не започна със заряда, който всички очакваха. Въпреки това Ливърпул първи организираха добра атака в 10-та минута. Лукас Лейва изведе Адам Лалана сам в полето на Манчестър Юнайтед, но Давид де Хеа излезе и скъси ъгъла на бившия играч на Саутхямптън. Веднага след това той върна към Роберто Фирмино, но ударът на бразилеца премина на сантиметри от левия стълб. 

120 секунди по-късно Фирмино изведе Джеймс Милнър по десния фланг, но ударър на английският национал премина над вратата.

30 минути след началото на мача и Джордън Хендерсън имаше шанс да открие резултата, след като бе изведен по десния фланг, но не успя да улучи вратата.

Въпреки добрите атаки на домакините, Давид де Хеа не бе притеснен изобщо, като при повечето удари той прекарваше повече време в разправии със защитата, вместо да показва класа на "Анфийлд".

В заключителните минути на първата част Ашли Йънг получи травма в лявото бедро и бе заменен от родения през 1997 година ляв бек Камерън Бортуик-Джаксън.

Втората част започна отново по-добре за домакините. Емре Джан бе изведен в наказателното поле, но ударът му бе спасен от Де Хеа, а при последвалия корнер Мамаду Сако не успя да насочи топката с достатъчно сила.

В 66-та минута Давид де Хеа отново показа чудесната си класа, след като с прекрасен рефлекс изби коварен удар на Емре Джан, а след това се намеси и при пас на Фирмино.

12 минути преди края на срещата нелогичното на "Анфийлд" се случи. Играчите на Луис ван Гаал, които до момента нямаха чисто голово положение и точен удар във вратата, стигнаха до попадение във вратата на Симон Миньоле. При центриране от корнер Фелайни стреля с глава и уцели напречната греда, а при добавката Уейн Рууни бе безпощаден за 1:0. Това е първи гол на капитана на "червените дяволи" на този стадион от 2005 година. Освен това попадението за Рууни е под №176 с екипа на Манчестър Юнайтед, което го прави най-резултатния футболист за един отбор в английската Висша лига. Към момента лидер бе Тиери Анри, който има 175 за Арсенал, но класацията вече има своя нов лидер.

 

Въпреки че този път дербито няма отношение към битката за титлата,то и двата отбора ще запазят амбициите си за класиране в топ 4 в края на сезона с евентуална победа. Към момента Ливърпул е девети с 31 точки, а Юнайтед са шести с 34.

Състави

Симон Миньоле застава на вратата на домакините, а пред него в защита от ляво надясно са подредени Алберто Морено, Мамаду Сако, Коло Туре и Натаниел Клайн. В халфовата линия си партнира триото Емре Джан, Лукас Лейва и Джордан Хендерсън, докато в нападение се разчита на тризъбеца Джеймс Милнър, Роберто Фирмино и Адам Лалана, които донесоха частичен успех при равенството 3:3 с Арсенал по-рано през седмицата.

Манчестър Юнайтед започва с Уейн Рууни на върха на атаката, като зад него са позиционирани Джеси Лингард, Андер Ерера и Антони Марсиал. Морган Шнайдерлин и Маруан Фелайни са натоварени с работата в полузащитата, докато ариегардът е изграден от Ашли Йънг на десния бек, Крис Смолинг и Дейли Блинд в средата и Матео Дармиан отляво. Вратар е Давид де Хеа.