Пропадането на Челси няма спирка, Лестър се доказа като лидер (ВИДЕО)

снимка: БТА/AP

Лестър се завърна на върха в английската Висша лига и с голове на героите си Джейми Варди и Риад Махрез нанесе поредно тежко поражение на актуалния шампион на Англия Челси. „Лисиците“ надвиха с 2:1 именития си съперник в дербито от 16-ия кръг на първенството, с което събраха 35 точки и се завърнаха на лидерската позиция в класирането.

Челси пък с 15 пункта остана на крайно унизителното 16-то място, макар до последния съдийски сигнал да преследваше изравнителния гол. Варди откри резултата в 34-ата минута след асистенция на Махрез – 15-ти гол за водещия реализатор в Англия и седма асистенция на алжирския му съотборник.

Самият Махрез покачи на 2:0 с великолепен гол, който го изкачи на първо място по участие в попадения през сезона – 18 (11 вкарани, асистенции за 7). Лоик Реми върна интригата в 74-ата минута, но Челси не можа да стигне до изравняване след няколко шокиращи пропуски.

Лестър е с 35 пункта на първо място – 2 повече от Арсенал, докато Челси с 20 по-малко е само на точка от зоната на изпадащите. Варди вече има толкова голове в първенството, колкото общо са на сметката на Кристиано Роналдо и Лионел Меси, а Лестър е в топ 5 на отборите в големите шампионати на Европа по отбелязани попадения („лисиците“ са с 34, Барселона има 36, ПСЖ и Байерн – 45, а Дортмунд е с 46).

Двубоят започна в спокойно темпо без някакви чисти положения, въпреки че Риад Махрез отправи два точни удара в рамките на първия четвърт час, но Тибо Куртоа не бе особено разтревожен. Еден Азар пък имаше шанс да открие сметката си за сезона, но неговият шут бе блокиран вътре в наказателното поле.

В 30-ата минута неуспешният сезон за Еден Азар продължи, след като той напусна принудително с контузия и на неговото място влезе Педро Родригес. В 34-ата пък Джейми Варди продължи невероятната си голова серия и се разписа за 15-ти път през кампанията, след като Лестър разчупи стереотипа и направи отлична атака с няколко докосвания - Махрез центрира отдясно в наказателното и Варди изскочи зад гърба на двамата централни защитници, за да вкара от въздуха. В миналия кръг Варди прекрати рекордната си серия от попадения, но асистира за Махрез, който пък сега му върна жеста със седмата си асистенция през сезона.

Челси можеше моментално да отговори на предизвикателството, но удар с глава на Неманя Матич след центриране от корнер кацна на горната греда и топката излезе в аут. Това обаче се оказа единственото положение в актива на "сините" (с резервния бял екип) до края на полувремето и след последния съдийски сигнал за първата част двата тима се прибраха при непроменен резултат 1:0.

Надеждите за обрат на феновете на Челси се стопиха в 48-ата минута, когато избухна Риад Махрез. Алжирецът изключително елегантно дълго подаване в наказателното поле, след което с няколко обръщания на посоката направи за смях Сесар Аспиликуета в 100-ния му мач, преди да разстреля Куртоа по диагонала за 2:0. 11-ти гол за алжирския нападател на Челси, който асистира за първото попадение на Варди.

Жозе Моуриньо реагира моментално и вкара в игра Сеск Фабрегас на мястото на Джон Тери, което наложи и размествания в отбраната на Челси, която остана с трима души, но не трима централни бранители, а само един (Зума) плюс два бека (Аспиликуета и Иванович).

В 60-ата минута Челси изпусна два изумителни шанса, след като значително подобри играта си с включването не само на Фабрегас, но и на Лоик Реми за сметка на Оскар. Фабрегас пусна великолепен пас в наказателното поле и изведе Коста сам срещу вратаря, но Шмайхел побърза да излезе и блокира шута на нападателя. Секунди по-късно след центрирането от корнер на Уилиан Бранислав Иванович направи страхотен пропуск, не успявайки да отбележи на празна врата от по-малко от метър.

Малко по-късно Фабрегас и Педро Родригес също не можаха да разпечатат мрежата на Лестър от нелоши ситуации. Натискът на Челси обаче даде резултат в 76-ата минута, когато Реми се разписа за 2:1 с глава отблизо фронтално срещу вратата, докато центрирането дойде от левия фланг и този път защитниците на Лестър изпуснаха не само голмайстора, но и Коста, който дебнеше зад него.

Финалният натиск обаче бе по-скоро стихиен и Шмайхел не позволи още голове в мрежата си, с което Лестър се поздрави със заслужен успех с 2:1.