Милан не можа да влезе в топ 3 след хикс у дома

галерия:

снимка: БТА/AP

Милан не можа да окупира третото място в Серия А след 9 кръга, след като не успя да постигне домакинска победа над Фиорентина и трябваше да се задоволи с равенство 1:1.

В 26-ата минута Найджъл де Йонг ознаменува с гол завръщането си сред титулярите за „росонерите“ след изтърпяно наказание. Нисичкият холандски опорен халф се извиси над защитниците във виолетово и с глава се възползва от подаване на Кристиан Сапата, който първи бе посрещнал топката при центриране от корнер на Жереми Менес – 1:0.

В 65-ата появилият се като резерва Йосип Иличич с прекрасен шут по земя от дъгата на наказателното поле матира Кристиан Абиати и изравни резултата – 1:1. Така „Ла Виола“ заслужено стигна до равенство, въпреки че след този момент през втората част предимно се бранеше и успя да удържи набезите на домакините.

Така Милан не можа да вземе ключови 3 точки и се задоволи с актив от 15, като заема 5-та позиция с идентичен сбор като Лацио, но „росонерите“ имат предимство заради победата с 3:1 в първия кръг. Фиорентина е с 10 точки на 11-та позиция.

4121097

Все пак, Милан не позволи на съперника си за четвърти пореден път да го победи на "Сан Сиро".

Срещу стария си приятел (и колега с легендарен статут като бивш италиански нападател) Винченцо Монтела старши-треньорът на Милан Филипо Индзаги бе избрал състав без чист нападател, разчитайки в предни позиции на креативността на Кейсуке Хонда, Стефан ел Шараави и Жереми Менес.

Зад тях в халфовата линия си партнираха Найджъл де Йонг, Съли Мунтари и Андреа Поли, а в защита се разчиташе на Игнасио Абате, Алекс, Кристиан Сапата и Матия де Шильо, като вратар отново бе Кристиан Абиати за сметка на Диего Лопес.

На пейката компания на бившия страж на Реал Мадрид правеха нападателите Фернандо Торес и Джампаоло Пацини, но през първото полувреме се оказа, че намерението на Индзаги да използва „леки“ нападатели е било правилно.

Солидният в защита Фиорентина бе също толкова незадоволителен в предни позиции, като Монтела отново гласува доверие в мач от Серия А на Хума Бубакар за сметка на Федерико Бернандески, който започна като титуляр при победата над ПАОК с 1:0 в Лига Европа в четвъртък.

4121096

Бубакар – топ реализатор в Калчото за „Ла Виола“ с две попадения (тимът имаше 5 в първите 7 мача) – бе подкрепян от Матиас Фернандес и преподписалия колумбийски национал Хуан Куадрадо.

Ясмин Куртич и Алберто Акуилани заедно с Борха Валеро, който започна от пейката в миналия кръг срещу Лацио, оперираха в средата на терена за „виолетовите“, а в защита се подредиха Томович, Савич, Родригес и Алонсо, като вратар бе Нето.

През първото полувреме Фиорентина владееше повече топката и играта се задържаше предимно в половината на домакините, но „Ла Виола“ не създаде нито едно чисто голово положение и отново демонстрира слабост в нападение – липса на креативност, скорост и елемент на изненада.

4121095

Борха Валеро – един от голмайсторите при последните две победи на Фиорентина на „Сан Сиро“ - на два пъти можеше да бъде изведен сам срещу Абиати, но навременни намеси на Хонда и Де Йонг предотвратиха неприятности за домакините.

Милан предпочиташе да контраатакува и въпреки че Менес, Хонда и Ел Шараави не успяха да създадат сериозна опасност, „росонерите“ стигнаха до гола чрез едно от силните си оръжия през сезона – статични положения.

Менес центрира от корнер в 26-ата минута и Сапата се извиси над отбраната във виолетово, за да насочи топката към Де Йонг, който пък също с глава я прати неспасяемо в долния ляв ъгъл на Нето – 1:0.

След почивката мачът стана по-бърз и по-открит, като явно и двамата наставници бяха подчертали на възпитаниците си нуждата от по-голям брой удари от различни положения. Бройката на шутовете наистина се увеличи, но извън наказателните полета, като в първия четвърт час от второто полувреме вратарите се справяха с предизвикателствата.

В 64-ата минута обаче появилият се като резерва Йосип Иличич бе оставен да напредне с топка в крака до дъгата на наказателното поле, след което да отправи великолепно насочен удар по земя в долния ляв ъгъл, който не даде шанс на Абиати – 1:1.

Фиорентина заигра далеч по-прибрано след изравняването и разчиташе на Куадрадо за организиране на бързи контраатаки, но колумбиецът разочарова като цяло в двубоя. Милан пък главно чрез Стефан ел Шараави опитваше да обстрелва Нето, но Фараона не намираше очертанията на вратата.

4121094

Единственият опасен точен удар след почивката бе дело на Жереми Менес от границата на пеналтерията в самото начало на полувремето, но и французинът като цяло бе далеч от най-добрите си изяви и бе заменен от Фернандо Торес в 80-ата минута.

Тактиката на Индзаги да използва различни футболисти на върха на атаката в различни етапи от двубоя (след почивката най-често централен нападател бе Мунтари) не се материализира през второто полувреме и „росонерите“ не намериха начин от игра да преодолеят солидната защита на Фиорентина – 1:1 краен резултат.