Слаб Байерн се изложи срещу последния в класирането

галерия:

снимка: БТА/AP

Шампионът на Германия Байерн Мюнхен допусна втора грешна стъпка от началото на сезона в немската Първа Бундеслига, след като днес баварският колос достигна единствено до равенство 0:0 при гостуването на последния във временното класиране Хамбургер.

По този начин Байерн записа второ равенство от четири изиграни мача до момента, като воденият от Хосеп Гуардиола тим остава без победа като гост от началото на кампанията.

Байерн все пак остава сред първите отбори в класирането с актив от 8 точки на сметката си, докато Хамбургер завоюва едва втори пункт от началото на кампанията, но все още намирайки се сред последните тимове в класирането.

Като цяло играта на баварския гранд в днешния ден бе далеч от познатата висота, като най-добрата възможност за шампиона се откри минутки преди края. Тогава Томас Мюлер получи отличен шанс да донесе успеха на своя тим, но германският национал направи сериозен пропуск, не успявайки да отбележи. Хамбургер пък демонстрира дисциплинирана игра, която не остави почти никакви възможности за баварците да стигнат до попадение.

Хосеп Гуардиола заложи на формация 3-4-3, като Боатенг, Лам и Данте стартираха в отбрана за баварците. Хуан Бернат и Рафиня започнаха на двата фланга, а Хойберг и Давид Алаба действаха като двойка вътрешни халфове. Роберт Левандовски бе оставен на пейката за сметка на Клаудио Писаро, докато Томас Мюлер и Джердан Шакири помагаха на перуанеца в предни позиции. Мехди Бенатия, Шаби Алонсо и Марио Гьотце също останаха на пейката, ставайки част от честите ротации на каталунския тактик.

Хамбургер заложи на Пиер Ласога като изнесен в предни позиции, докато Стайбер, Холтби и Мюлер действахап пред Бехрами и Арслан в наситената халфова линия на домакините.

4114536

Първите 15 минути не предложиха чисти шансове за попадение, като домакините опитваха всичко по силите си, за да действат агресивно и уверено срещу именития си съперник. В 16' Джердан Шакири опита да изненада Ярослав Дробни от дистанция, но швейцарският национал не уцели вратата. В 27' Данте не се ориентира добре и изпусна Ласога от поглед, но Мануел Нойер в свой стил излезе напред и пресече центрирането, преди то да достигне до тарана на Хамбургер.

В 33' Байерн отново погледна към вратата на Хамбургер, което и завърши с точен удар в очертанията на вратата. Добра акция на шампионите бе завършена от Хуан Бернат, но изстрелът на младия испанец бе спасен от Дробни.

Втората част на „Имтех Арена“ стартира с критична ситуация пред вратата на Байерн, която като по чудо не завърши с попадение в мрежата на шампионите. Николай Мюлер изпревари Боатенг и Мануел Нойер в наказателното поле на гостите, насочвайки топката към опразнената врата на баварците. Кълбото обаче не пожела да влети в мрежата, което и остави равенството в Хамбург непокътнато.

4114537

Малко след това Пеп Гуардиола извърши и първата си промяна в двубоя, очаквано вкарвайки в игра испанския плеймейкър Шаби Алонсо. Баскът замени Пиер Хойберг и се зае със задачата да организира хаотичната в днешния ден игра на гостите.

В 56' баварците отново застрашиха вратата на Дробни, като този път капитанът Филип Лам се озова на стрелкова позиция. Бившият германски национал обаче бе успешно блокиран от стража на Хамбургер.

4114539

Пет минути по-късно Гуардиола отново погледна към своята резервна скамейка, този път гласувайки доверие на Марио Гьотце. Героят от Мондиал 2014 замени Рафиня и усили офанзивната мощ на баварците, които обаче продължиха да изпитват проблеми в предни позиции. В 66' на терена се появи и Роберт Левандовски, докато мястото си отстъпи Джердан Шакири, което и остави ветерана Клаудио Писаро на игрището.

Постепенно Байерн започна да затяга обръча пред Дробни, докато срещата навлезе в своите финални 15 минути. В 75' „Имтех Арена“ притихна, защото Томас Мюлер намери позиция за изстрел, но Йоан Джуру се намеси и изби в корнер.

4114538

Пет минути преди края добра възможност се откри и пред Хамбургер. Люис Холтби получи добро подаване и се озова на стрелкова позиция, но преотстъпеният от Тотнъм футболист стреля твърде неточно в аут. Секунди след това Хуан Бернат намери Писаро в наказателното поле на домакините, но таранът не успя да затрудни противниковия вратар.

Две минути преди края Байерн стигна и до най-чистата си възможност за победно попадение. Йоан Джуру допусна груба грешка след дълго подаване на Шаби Алонсо, което позволи на Томас Мюлер да се озове очи в очи с Дробни. Германският национал не се забави и стреля, но бранителят поправи грешката си и изби топката в корнер.

И до края на двубоя Байерн така и не успя да разпечата вратата на Хамбургер, което означаваше равенство за германския шампион и втора грешна стъпка от началото на сезона.