Неймар пречупи костеливите баски на "Камп Ноу"

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Барселона продължава със стопроцентов актив в испанската Примера Дивисион през новия сезон, след като днес каталунците спечелиха с 2:0 дербито с гостуващия Атлетик Билбао в мач от третия кръг.

И двата гола за "лос кулес" отбеляза Неймар, който започна двубоя от резервната скамейка. След влизането си в игра обаче бразилският национал се разписа на два пъти, като и в двата случая асистенциите бяха дело на Лионел Меси.

Така Барселона продължава с пълен актив от девет точки след първите три кръга, със сигурност оставайки начело във временното класиране на Примера. Атлетик пък записа втора загуба до момента и остава с актив от три пункта.

Въпреки възстановяването на Марк-Андре тер Щеген, Луис Енрике отново заложи на Клаудио Браво под рамката на вратата. Мартин Монтоя замени контузения Дани Алвес, докато Жереми Матийо, Хавиер Масчерано и Жорди Алба допълниха отбранителния вал на тима. Жерар Пике остана на резервната скамейка. Серхио Бускетс, Андрес Иниеста и Иван Ракитич стартираха в средната линия, а изненадата в състава на Енрике дойде от факта, че Неймар също бе оставен резерва. Младият Мунир Ел Хадади и Педро Родригес трябваше да помагат на Лионел Меси в предни позиции.

Наставникът на Атлетик Ернесто Валверде заложи на Ариц Адурис в ролята на острие, а Сусаета, Бенат и Муниаин трябваше да действат в близост до централния нападател. Микел Рико и Итураспе оформиха двойка вътрешни халфове във формацията на гостите.

Баските стартираха взривно двубоя, като още в 2' гостите от Билбао можеха да открият резултата. Икер Муниаин размина като колче Мартин Монтоя и комбинира с Бенат, който от своя страна опита да намери свой съотборник. Клаудио Браво обаче протегна ръка и съумя д избие. „Лос кулес“ отговориха минута по-късно, но изстрел на Мунир излезе в аут.

В 5' Барселона стигна и до първия си стопроцентов шанс за откриване на резултата. Каталунците разиграха отлична атака в половината на Атлетик, като акцията завърши с точно центриране на Мартин Монтоя. Педро Родригес засече кълбото с левия крак, но Горка успя да отрази изстрела му от близка дистанция.

4113248

В 19' домакините пропуснаха и втори отличен шанс за първи гол в баската врата. Този път Лионел Меси изведе хитро Мунир очи в очи с Горка Ираисос, но новият испански национал стреля твърде разочароващо, изкарвайки топката в аут.

Десет минути по-късно събитията отново се пренесоха пред вратата на Клаудио Браво, а Атлетик бе по-близо до гола. Бенат успя да си намери удобна позиция за отправяне на изстрел, но ударът му нямаше достатъчно сила, за да затрудни чилийския страж на „лос кулес“.

В 37' Лионел Меси най-сетне отправи първия си опасен удар по посока вратата на баските. Ракитич спечели борбата за една топка в половината на Атлетик и центрира точно в пеналтерията на гостите, но изстрелът на Меси с глава излезе в аут.

Четири минути по-късно аржентинецът отново се раздвижи, поставяйки под натиск отбраната на Атлетик. Мунир успя да пусне топката към Меси, но първоначалният изстрел на Бълхата бе блокиран от бранител. Последва прострелно центриране на „десетката“, но баската защита отново се справи.

В самия край на полувремето Барселона на два пъти можеше да поведе, но ветеранът Горка Ираисос показа голяма класа. Първо стражът на Атлетик отрази силен удар на Ракитич, а минута по-късно отново той бе на висота. Лео Меси се впусна по десния фланг и центрира прецизно, но от чиста позиция Мунир Ел Хадади не успя да преодолее стража на гостите.

4113249

Втората част стартира с попадение за домакините, което обаче не бе зачетено. Мунир засече кълбото в мрежата след асистенция на Иниеста, но флагът на страничния съдия за засада бе вдигнат. Малко след това Жорди Алба се включи в атаката и стреля, но Горка се намеси и спаси.

След точно час игра Мунир Ел Хадади направи нов пропуск пред вратата на баските. Този път талантът на Барселона засече с глава центриране на Алба, но младокът изпрати кълбото право в ръцете на вратаря. Малко след това талантът бе изваден от игра, а „Камп Ноу“ аплодира влизането на бразилската суперзвезда Неймар.

Двадесет минути преди края Барселона организира най-опасната си атака за втората част, но по чудо топката не се оплете в мрежата зад Ираисос. Лионел Меси пусна чудесно подаване зад защитата към Иниеста, който от своя страна опита светкавично да намери Неймар. Подаването на „осмицата“ обаче се оказа малко по-дълго, което и не позволи на бразилеца да отправи удар.

4113276

До развръзката все пак се стигна в 79', когато Неймар ознаменува с попадение включването си в игра. Баските загубиха топката в центъра на терена, а секунди по-късно кълбото се озова в краката на Лионел Меси. „Десетката“ изведе Неймар очи в очи с Горка, а бразилецът чукна технично топката покрай стража за 1:0.

Каталунците решиха всичко в срещата в 84', когато отново Неймар се разписа за 2:0 след нова нова асистенция на Меси. Аржентинецът напредна в половината на Атлетик и размина бранител на гостите, връщайки кълбото към непокрития Неймар. Бразилецът стреля технично с десния крак и даде далеч по-комфортен аванс на своя тим.