Челси съхрани аванса си след стратегически хикс срещу Ман Сити (ВИДЕО)

галерия:

снимка: БТА/AP

Отборите на Челси и Манчестър Сити завършиха наравно 1:1 в голямото дерби от 23-ия кръг на английската Висша лига.

Сблъсъкът на "Стамфорд Бридж" не оправда очакванията за атракция, като попадения на Лоик Реми и Давид Силва в края на първата част разделиха точките за двата тима. Като цяло обаче двубоят почти не предложи интригуващи моменти пред двамата вратари, а един от големите моменти бе завръщането в Лондон на Франк Лампард. Легендарният халф на Челси влезе в игра за Манчестър Сити малко преди края, като бившият английски национал бе посрещнат с аплодисменти от трибуните.

Така Челси съхрани аванса си от пет точки пред Манчестър Сити на върха във Висшата лига, като лондончани събраха 53 пункта срещу 48 за шампионите. Трети с актив от 43 точки е Манчестър Юнайтед, който по-рано днес спечели срещу Лестър у дома.

Лошите новини за Моуриньо дойдоха от отсъствието на двама ключови футболисти - Сеск Фабрегас и Диего Коста. Испанският плеймейкър лекуваше травма, докато голмайсторът на тима е наказан за три срещи от Футболната асоциация. Така атаката на Челси бе оглавена от френския национал Лоик Реми, който бе предпочетен пред Дидие Дрогба. Еден Азар, Оскар и Вилиан започнаха от втора позиция, а Рамирес зае мястото на Фабрегас като партньор на Неманя Матич в средната линия. Аспиликуета, Тери, Зума и Иванович стартираха в отбрана пред Тибо Куртоа.

Серхио Агуеро оглави атаката на Манчестър Сити, докато Давид Силва, Джеймс Милнър и Хесус Навас започнаха в близост до аржентинеца. Бразилското дуо Фернандо - Фернандиньо започна в средата на терена в отсъствието на Яя Туре, а Бакари Саня, Венсан Компани, Мартин Демикелис и Гаел Клиши трябваше да отбраняват пазената от Джо Харт врата. Един от големите любимци на "Стамфорд Бридж" Франк Лампард започна срещата от резервната скамейка.

Гостите от Манчестър отправиха първия точен изстрел в очертанията на някоя от двете врати, но ударът на Хесус Навас в 2' нямаше как да затрудни Куртоа. В 8' отново "гражданите" погледнаха към вратата на съперника, но острото центриране на Фернандиньо не бе засечено от негов съотборник.

В 24' скуката на "Стамфорд Бридж" се разсея за миг, защото груба грешка на Бранислав Иванович за малко не доведе до откриване на резултата. Сръбският бранител подходи наивно и позволи кълбото да му бъде отнето от Джеймс Милнър в критична близост до вратата, като в крайна сметка топката попадна в краката на Серхио Агуеро. Аржентинският национал намери очертанията с левия крак, но Тибо Куртоа плонжира и успя да парира изстрела му.

В 30' капитанът на Сити Венсан Компани "върна жеста" на домакините и също допусна грешка, което позволи на Лоик Реми да намери Оскар на границата на наказателното поле. Опитът за изстрел на бразилския национал обаче не се оказа особено успешен, като Джо Харт не бе затруднен.

Отбраните на двата тима продължиха да се представят колебливо, а в 34' Кун Агуеро пропиля най-добрия шанс от началото на срещата. Аржентинецът се измъкна от Джон Тери и си намери отлина позиция за изстрел, но ударът с десния крак на №16 премина на сантиметри покрай лявата странична греда. 

Резултатът на "Стамфорд Бридж" бе открит в 41', когато Челси "разсече" защитата на "гражданите" със страхотна триходова акция. Бранислав Иванович пусна превъзходен пас зад защитата към Еден Азар, който с едно докосване насочи кълбото успоредно на голлинията. Лоик Реми пък бе оставен непокрит в непосредствена близост до голлинията, като френският таран нямаше как да сбърка, вкарвайки за 1:0 в полза на Челси.

Радостта на домакините обаче не трая дълго, защото само минутки по-късно Манчестър Сити възстанови равенството след груба грешка на Тибо Куртоа. Белгийският страж се намеси ужасяващо при центриране на Хесус Навас отдясно, което позволи на Серхио Агуеро да стреля към вратата. Ударът на аржентинеца може би щеше да излезе в аут, но в точния момент Давид Силва протегна крак и насочи топката към мрежата за 1:1.

Десет минути след почивката Манчестър Сити натисна своя съперник в половината му, а Тибо Куртоа бе принуден да се намесва. Фернандиньо засече с глава центриране на Хесус Навас отдясно, а белгийският национал трябваше да се справя с коварна парабола на топката, избивайки в корнер.

Манчестър Сити продължи да бъде по-опасният тим на терена през вторите 45 минути, като Челси трудно успяваше да пренесе играта пред вратата на Джо Харт. В 68' Фернандиньо пробва нов изстрел, този път от средна дистанция, но Тибо Куртоа улови сигурно. Междувременно Жозе Моуриньо изпрати Дидие Дрогба да загрява, което и предизвика бурните овации на "Стамфорд Бридж".

В 77' трибуните дариха с аплодисменти легендата на Челси Франк Лампард, който застана край страничната линия и се появи в игра за Манчестър Сити. Бившият английски национал замени Фернандо и се включи в играта, като повечето фенове на лондончани приветстваха топло един от най-големите си кумири.

И в заключителните десет минути Манчестър Сити бе отборът, който търсеше повече успеха, докато Челси изглеждаше напълно доволен от перспективата за подялба на точките. В 88' Джеймс Милнър също изкочи на стрелкова позиция и опита удар, но встрани от вратата. Това бе и всичко по-интересно от дербито, което в крайна сметка завърши без краен победител.