Шок и ужас - България не можа да бие Малта

галерия:

снимка: БТА/AP

Българският национален отбор за пореден път се провали в квалификациите за Евро 2016, след като се изложи напълно на стадион "Васил Левски" и не можа да победи считания за аутсайдер Малта. Двата тима завършиха наравно 1:1, като основната причина за пропуснатия успех са купищата пропуски от чисти положения на "лъвовете".

Домакините поведоха с гол още в 6-ата минута на Андрей Гълъбинов - негов първи с националната фланелка в официален мач, след като той се разписа и при равенството 1:1 с Канада в контролна среща по-рано тази година.

В 49-ата минута Малта изравни резултата чрез Клейтон Фейла, който първо бе спънат за дузпа от Веселин Минев, а след това собственоръчно преодоля Владислав Стоянов от бялата точка - 1:1. Това е първо попадение за Малта в квалификациите, след като тимът бе безплоден в атака цели 319 минути преди това.

Ивелин Попов пропусна да възстанови аванса на "лъвовете" на свой ред при изпълнение на дузпа в 75-ата минута за нарушение на Мускат срещу резервата Илиян Мицански. Попето стреля над вратата и провали най-изгодния шанс за втори български гол.

4124632

През първото полувреме Андрей Гълъбинов нацели напречната греда, а малко след изравнителното попадение на гостите капитанът Попов също с глава прати кълбото в страничния стълб.

Михаил Александров изтърва поне на два пъти от идеални позиции в противниковото наказателно поле, а няколко прострелни центрирания се разминаваха с български играчи пред опразнената врата на Малта на метър от голлинията.

4124630

Така въпреки повечето от десет създадени положения България не можа да победи Малта и след 4 мача има само 4 точки в Група Н, като остава на 4-то място. По-рано днес Норвегия победи Азербайджан и събра цели 9 на трета позиция, докато азерите са последни без спечелен пункт. Малта е 5-ти с 1.

В другия късен мач от Група Н Италия и Хърватия си спретнаха равенство 1:1 и продължават да делят първото място с по 10 точки, но заради по-добрата си голова разлика "шахматистите" са лидери.

4124631

Първо полувреме

Българите от самото начало наложиха натиск на своя далеч по-скромен съперник и след неточен удар на Ивелин Попов във втората минута, Андрей Гълъбинов откри головата си сметка за националния отбор.

Попето центрира отлично в наказателното поле отдясно и Михаил Александров по отличен начин свали топката с глава за Гълъбинов, който се измъкна от опеката на бранителите и с плонж засече кълбото в мрежата за 1:0.

В 13-ата минута добър пробив отдясно на Михаил Александров можеше да завърши с голово подаване по земя към малкото наказателно поле, където дебнеше Ивелин Попов, но капитанът не можа да насочи топката в мрежата. При повторното центриране, този път отляво, Гълъбинов с глава от два метра прати кълбото високо над вратата, защото я посрещна от неудобна позиция.

В първите 20-ина минути личеше, че българите не само повече си подават топката, но и по-дълго я притежават, като се стараят да пресират съперника още в неговата половина. Това не позволяваше на малтийците да изнасят с пасове, а дългите им подавания не успяваха да притеснят българските бранители.

4124629

В 28-ата минута след ново добро центриране в наказателното поле Гълъбинов овладя на гърди и с мощно воле за малко не отбеляза втория си гол в мача - топката обаче разтресе напречната греда.

Темпото постепенно спадна, а в 38-ата минута Паул Фенеч отправи първия точен удар към вратата на Владислав Стоянов, като вратарят без никакви проблеми улови. Секунди по-късно малтийците с основание протестираха за неотсъдена дузпа, след като Георги Терзиев с ръка спря в наказателното поле подаване на капитана Родерик Брифа, но съдията Мартин Стрьомбергсон подмина ситуацията.

4124650

Второ полувреме

Изненадващо в самото начало на второто полувреме Малта заигра далеч по-активно и с отлична многоходова атака стигна до опасност в нашето наказателно поле. С хубаво подаване между българските бранители Андре Скембри пробва да изведе сам срещу вратаря Клейтон Фейла, който бе повален на земята от Веселин Минев.

Реферът този път посочи бялата точка и потърпевшият Фейла с безкомпромисно изпълнение възстанови равенството - 1:1.

Почти веднага след изравняването "лъвовете" можеха да си върнат аванса, макар и благодарение на щастлив рикошет при далечен удар на Станислав Манолев - топката обаче мина болезнено близо до страничната греда в корнер. Любо Пенев реагира светкавично и вкара в игра Маркиньос и Илиян Мицански за сметка на Гълъбинов и Миланов.

Мицански с първото си докосване в 60-ата минута можеше да асистира елегантно на Александров за втория български гол, но от пет метра крилото на Лудогорец не успя да преодолее вратаря Хог и спечели само корнер, пропускайки стопроцентов шанс за гол.

4124637Добро центриране на Манолев от десния фланг в наказателното поле бе посрещнато с хубав удар с глава на Ивелин Попов, при който стражът на Малта бе препариран, но топката се отби от страничната греда.

След този момент обаче импулсът се изгуби в българските национали и последваха разочароващи минути, в които Маркиньос и Манолев се отчетоха с много неточни удари от около 20 метра.

За щастие в 75-ата минута Мускат не можа да овладее елементарна топка в наказателното поле и бе изпреварен от Мицански, при което защитникът на Малта фаулира нападателя на Карлсруе. Ивелин Попов обаче изпусна дузпата и продължи негативната серия от фрапиращи пропилени ситуации от "лъвовете".

Финалният хаотичен щурм не доведе до драматичен завършек и така двата тима поделиха точките.

Състави

Изненадата в стартовия състав на Любослав Пенев е включването на централния бранител на шампиона Лудогорец Георги Терзиев, който ще си партнира в средата на ариегарда с Николай Бодуров.

В предишните два мача срещу Хърватия и Норвегия на тази позиция оперираше Апостол Попов, а на вратарския пост също има промяна спрямо визитата на скандинавците – този път страж е Владислав Стоянов вместо Николай Михайлов.

Веселин Минев и Станислав Манолев, за когото това е първо появяване в игра след излекувана контузия, ще играят на двата бека в отбраната. Георги Миланов и Светослав Дяков ще се подвизават в средата на терена, а пред тях е поставен Георги Илиев, който активно ще подпомага единствения чист нападател Андрей Гълъбинов.

Капитанът Ивелин Попов е на левия фланг, а отдясно по крилото е Михаил Александров. Официалният сайт на УЕФА предполага, че Попето ще е на върха на атаката, Гълъбинов – отдясно, а Дяков ще е зад нападателя, докато Илиев е позициониран в средата на терена редом до Миланов.

Италианският треньор на Малта Пиетро Гедин залага на схема с трима защитници, подпомагани от халф-бекове, пред които пък са поставени типични крила. Опорният полузащитник е само един, като нападателите са двама, но действат един зад друг.

На вратата е Хог, пред него в защита ще се разчита на Зак Мускат, Каруана и Агюс, докато халф-бекове са Камилиери и Фалия, а пред тях по-крилата излизат Брифа и Фенеч. Роуен Мускат е в средата на терена, пред него е Шембри, а другият „лек“ нападател е Фаруджа.

България към момента се намира на четвърто място в класирането на Група Н с актив от 3 точки след победата с 2:1 над Азербайджан и двете загуби с 0:1 от Хърватия и 1:2 от Норвегия. Малта е на последното шесто място с 0 точки след три поражения – 0:2 от Хърватия, 0:3 от Норвегия и 0:1 от Италия.

Вижте пълното класиране в квалификации за Евро 2016

Вижте всичко важно преди сблъсъка България - Малта

Норвегия победи Азербайджан с 1:0 в ранния мач за деня и има 9 точки на третото място, а от 21:45 е дербито между Италия и Хърватия.

За шести път в историята България приема Малта в квалификации за голямо първенство, като досега „лъвовете“ са записали победи във всичките пет мача, последният от които завърши с разгромното 6:0.

От общо 11 мача между България и Малта националните трикольори могат да се похвалят с 9 успеха, като в два случая мачовете са завършвали наравно в столицата на съперника Ла Валета. Любопитното е, че сега едва за втори път двата тима ще премерят сили в квалификации за Европейско първенство.

В единствения предишен случай, когато България е играла с Малта в пресявки за Шампионата на Стария континент, воденият от Стефан Орманджиев български тим печели с 5:0 в София през 1975-та година, а в ответния сблъсък в Гзира победата е с размер 2:0.