Апатичен Ювентус отнесе пердах на "Сан Паоло"

галерия:

снимка: БТА/AP

Шампионът Ювентус допусна едва второ поражение в Серия А за този сезон, след като тази вечер "бианконерите" отстъпиха с 0:2 при гостуването на Наполи в дербито на 31-ия кръг.

Хосе Мария Кайехон и Дрийс Мертенс се разписаха в пазената от Джанлуиджи Буфон врата, докато отсъствието на наказания Карлос Тевес явно оказа сериозно влияние върху офанзивната мощ на "старата госпожа". Юве почти нямаше чисти шансове за отбелязване на попадение, като успехът на Наполи дойде заслужено с оглед на показаното.

Така Ювентус инкасира второто си поражение през този сезон. За последно торинският колос загуби през месец октомври, когато преклони глава при визитата си на Фиорентина.

Ювентус все пак остава убедителен лидер с 81 точки на сметката си, разполагайки с 11 повече от втория Рома. "Джалоросите" обаче са и с мач по-малко от шампиона. Наполи пък събра 64 точки, оставайки твърдо на трета позиция в Серия А.

Рафаел Бенитес остави Горан Пандев и Дрийс Мертенс на резервната скамейка, а Гонсало Игуаин, Лоренсо Инсине и Хосе Кайехон започнаха в атака за „адзурите“. Жоржиньо, Гьокхан Инлер и Марек Хамшик пък стартираха в средата на терена.

Антонио Конте не можеше да разчита на наказания Карлос Тевес, а в негово отсъствие Фернандо Йоренте и Пабло Освалдо започнаха в предни позиции. Артуро Видал, Пол Погба и Андреа Пирло се наредиха в полузащита, докато Стефан Лихтщайнер и Квадво Асамоа действаха на двата фланга.

4076531

Още в 6' домакините от Наполи направиха непростим пропуск пред вратата на гостите. Хосе Кайехон получи възможност да стреля от около метър разстояние до голлинията, но Джанлуиджи Буфон спаси изстрела на испанеца. Минута по-късно „адзурите“ все пак пратиха топката в мрежата, но попадението на Марек Хамшик бе правилно отменено поради засада.

Наполи продължи да бъде по-активният тим в предни позиции, а в 10' отново Джиджи Буфон трябваше да показа огромната си класа. Марек Хамшик отклони топката по посока вратата на Юве, но Буфон се намеси зрелищно с една ръка, избивайки в корнер.

4076530

Едва в 26' Ювентус принуди Пепе Рейна да се намесва, макар и испанецът да не бе особено затруднен. Стефан Лихтщайнер опита да изведе „бианконерите“ напред, но изстрелът му бе уловен от стража на домакините.

Три минути по-късно Наполи отново се доближи до попадение. Лоренсо Инсине центрира в пеналтерията на Юве, а Хосе Кайехон засече топката на задна греда. Вездесъщият Джанлуиджи Буфон обаче отново бе на мястото си.

4076532

Осем минути преди почивката Хосе Мария Кайехон все пак се реваншира за пропуските си от началото на срещата. Бившият футболист на Реал Мадрид засече центриране на Инсине и най-сетне успя да предолее Буфон, бележейки за 1:0.

Минута преди почивката Пабло Даниел Освалдо опита да възстанови равенството, правейки го по възможно най-красивия начин. Таранът на „старата госпожа“ засече със задна ножица центриране на Лихтщайнер, но атрактивното му изпълнение не се оказа ефективно.

4076533

Втората част на „Сан Паоло“ стартира на високо темпо, като и двата отбора не спираха да гледат към вратата на съперника. В 53' Антонио Конте извърши и първата си смяна в мача, а Квадво Асамоа отстъпи мястото си на Маурисио Исла. Малко по-късно Стефан Лихтщайнер отново намери очертанията на вратата, но и този път швейцарският национал не успя да затрудни Пепе Рейна.

След точно час игра Наполи отново тества уменията на Джанлуиджи Буфон. Фаузи Гулам изпълни пряк-свободен удар от отлична позиция, но изстрелът на алжиреца бе избит в корнер от капитана на Ювентус.

4076535

Петнадесет минути преди края добра атака на Юве за малко не завърши с попадение. Лихтщайнер центрира към резервата Мирко Вучинич, който от своя страна опита да намери Клаудио Маркизио. Халфът обаче се оказа твърде нисък за подаването на черногореца, не успявайки да се възползва от ситуацията.

Три минути по-късно Вучинич пусна отличен пас към Исла, но Фаузи Гулам с решаваща намеса предотврати опасността.

4076534

Постепенно се стигна до 81', когато резервата Дрийс Мертенс изправи трибуните на крака. Защитата на Юве не успя да се справи с белгийското крило на Наполи, а №14 намери долния ляв ъгъл на вратата, не оставяйки шансове на Буфон с прецизен диагонален изстрел в очертанията.

До края на срещата до отбелязване на нови попадения не се стигна, а Наполи заслужено спечели тазвечершното дерби, показвайки далеч по-вдъхновена игра от убедителния лидер в Серия А. За Ювентус все пак остава успокоението, че авансът на "бианконерите" в челото на класирането е повече от комфортен.


SSC Napoli 2-0 Juventus All Goalsby all-goals