Без проблеми за Рома срещу Ливорно

галерия:

снимка: БТА/AP

Рома надви гостуващия тим на Ливорно с убедителното 3:0 на своя "Олимпико" в двубой от 20-ия кръг на Серия А.

Аванс за домакините даде Матия Дестро още в 6-та минута, а половин час по-късно Кевин Щтроотман удвои. Третото и последно попадение падна 12 минути преди края на редовното време, а негов автор стана Леандро Кастан.

Гостите с почти нищо не успяха да затруднят стража на "вълците" Морган де Санктис и заслужено си тръгнаха с наведени глави от италианската столица.

Въпреки че инкасира цели три гола, техният вратар Франческо Барди е един от геройте в двубоя, след като отрази редица опасни удари на домакините. Ако не бяха неговите намеси, срещата можеше да завърши и с доста по-звучен резултат.

Така Рома стопи преднината на лидера Ювентус само на пет точки. "Бианконерите" са с 52 пункта, а столичани с 47, но по-късно тази вечер "Старата госпожа" излиза срещу Сампдория.

Във вторник именно Рома и Ювентус се изправят един срещу друг в четвъртфинален мач за Купата на Италия.

Ливорно пък не можа да се надигне дори след треньорската рокада през седмицата и остава 19-ти с 13 точки от едва три победи и 4 равенства.

Наставникът на Рома Руди Гарсия остави на пейката капитана Франческо Тоти, а атаката на тима поведоха Жервиньо, Адем Ляич и Матия Дестро.

Паулиньо пък бе човекът, от който се очакваше нещо повече за Ливорно, но той не успя да блесне нищо в срещата.

4058717

Рома тотално доминираше през първата част, докато гостите не направиха нито една качествена атака по посока на Морган де Санктис. Резултатът бе открит в 6-та минута от Матия Дестро, който след лошо отиграване на Жервиньо от близо прати топката в мрежата на Франческо Барди. При гола обаче останаха сериозни съмнения, че нападателят е в засада.

В 36-та минута резултатът набъбна на 2:0. Домакините организираха хубава атака през центъра, Кевин Щтроотман пусна топката към Матия Дестро, който от центъра на стреля с левия крак от центъра на наказателното поле. Барди отрази, но в суматохата най-съобразителен се оказа Щтроотман и с точна добавка удвои аванса на римските "вълци".

До края на полувремето във вратата на Ливорно падна още един гол, но той бе отменен заради засада на Леандро Кастан, в който се удари топката след шута на Дестро.

4058715

Втората част не се отличи с нищо по-различно. Рома бе господар на терена на "Олимпико", а Барди бе  единственият футболист на гостите, който се представи на ниво. Все пак той допусна още един гол.

В 78-та минута резервата Раджа Нианголан подаде на Адем Ляич пред наказателното поле, той направи няколко крачки напред и с удар между трима бранители оплете топката в мрежата за крайното 3:0.

При този резултат в края на двубоя Ливорно опита някакъв по-съществен натиск в опит да отбележи поне почетно попадение, но яловите атаки не дадоха резултат, а Барди още веднъж трябваше да се намесва след мощен шут на Франческо Тоти.

В крайна сметка Рома спечели с лекота и вече мисли за голямата битка с Ювентус във вторник.