Азар донесе на Челси резонна победа над Суонси

галерия:

снимка: БТА/AP

Челси победи с минималното 1:0 гостуващия на "Стамфорд Бридж" Суонси и поднесе хубав коледен подарък на своите фенове.

Въпреки скромната победа домакините не оставиха съмнения, че са по-добрият тим и двубоят бе по-близо до това да свърши с по-убедителна победа за тях, отколкото Суонси да стигне до точката.

"Сините" имаха повече положения през първата част, когато падна и победното попадение, дело на Еден Азар в 29-та минута. През второто полувреме те действаха доста сигурно в защита и не позволиха на противника да отбележи. В предни позиции лондончани създадоха още няколко ситуации, от които обаче не успяха да се възползват, за да направят успеха си по-убедителен.

Въпреки победата Челси не успя да се изкачи на първо място в Премиършип, тъй като и Арсенал също постигна успех срещу Уест Хям. Момчетата на Жозе Моуриньо събраха 37 точки и запазиха разликата от 2 от "артилеристите". Суонси остава на 11-то място със 20 пункта.

В състава на Челси се завърна Ашли Коул, който пропусна двубоя с Арсенал в понеделник. Хуан Мата също започна сред титулярите. Фернандо Торес пък остана на пейката за сметка на Самуел Ето'о.

"Лебедите" пък направиха цели пет промени в сравнение с последния си двубой срещу Евертън. Техният мениджър Михаел Лаудруп има сериозни кадрови проблеми, а сред контузените са Мичу, Нейтън Дайър, Гари Монк и Михаел Ворм.

4054223

Челси изцяло доминираше през първото полувреме. "Сините" взеха инициативата още от началото на срещата и не я изпуснаха до последния съдийски сигнал на първите 45 минути. Въпреки че попаденето във вратата на Герхард Тремел бе само едно, положения имаше достатъчно.

В 15-та минута страхотно двойно подаване между Еден Азар и Самуел Ето'о изведе белгиеца на отлична позиция в наказателното поле на Суонси. Той стреля по диагонал към вратата, но ударът му мина покрай далечната греда.

Седем минути по-късно чудото спаси вратата на гостите, след като удар с глава на Джон Тери бе избит от голлинията от Ашли Уилямс.

Попадението за Челси падна в 29-та минута. Тогава Ашли Коул пусна към Еден Азар по лявото крило, бързоногият белиец се подигра с Жорди Амат и стреля метър след границата на наказателното поле, а неубедителния опит на Тремел да улови топката не даде резултат - 1:0 за Челси.

Три минути след това стражът на Суонси бе на път още веднъж да сбърка фатално, след като позволи на Джон Оби Микел да му отнеме топката, но германецът все пак поправи грешката си преди кълбото да бъде върнато към Оскар.

В последните минути на полувремето Тремел успя да покаже и класа. Ето'о бе изведен зад защитата на "лебедите" от Хуан Мата, но не успя да намери добре топката останал очи в очи с вратаря на Суонси и той се намеси, за да предотврати втория гол.

4054224

Второто полувреме не започна по-различно и още преди да са изминали 60 секунди лондончани можеха да вкарат втори гол, но Ето'о не оползотвори ново добро подаване на Мата заради неточния си мерник.

Определено това не бе денят на камерунския нападател, който секудни по-късно нарправи нов пропуск.

След него темпото в играта на домакините като че ли поспадна, макар че те продължиха да са отборът, който контролира срещата. Чистите положения пред Тремел обаче чувствително намаляха.

До сериозно такова футболистите на Жозе Моуриньо стигнаха в 73-та минута. Рамиреш проби през центъра, но ударът му бе блокиран. Топката обаче бе поета от Франк Лампрад, който веднага отправи нов изстрел, но Тремел внимаваше.

Въпреки предимството на Челси и липсата на каквито и да е сериозни положения пред Петър Чех, крехката преднина притесняваше привържениците на "сините". До края на двубоя Челси се опита да вкара така желания гол, за да ги успокои, но отбраната на уелския тим не допусна втора фатална грешка.

По-положителното за домакините бе, че не позволиха на нападателите на Суонси, водени от Вилфред Бони да сътворят нещо запомнящо се пред Чех и се поздравиха с така важната победа.